A A A K K K
для людей із порушенням зору
Понорницька селищна рада
Новгород-Сіверський район, Чернігівська область

До уваги громадян! З 1 березня послуга вивезення побутового сміття буде платною: на засіданні виконкому встановили тарифи

Дата: 15.02.2024 14:36
Кількість переглядів: 77

Фото без описуЧистота, порядок та благоустрій – візитна картка кожного населеного пункту і чи не найголовніші атрибути затишного й комфортного проживання його мешканців. Понорницька селищна рада завжди дбала про ці показники та докладала максимум зусиль для підтримки чистоти навколишнього середовища в громаді, одним із основних забрудників якого, за статистикою, є побутові відходи.

У нашій громаді послугою з вивезення твердих побутових відходів користується майже кожний громадянин. До цього часу вона надавалась безоплатно. Але, щоб створити необхідні умови для подальшого ефективного функціонування КП «Понорниця» – підприємства, що забезпечує збір і вивезення сміття на території громади, на засіданні виконавчого комітету 14 лютого було встановлено єдиний тариф на послугу для населення в розмірі 16,55 грн. У цю суму входить вартість одного спеціалізованого мішка для складання відходів, який передбачений на 25 кг, та його вивезення від дому до полігону.

Такі зміни зумовлені зростанням мінімальної заробітної плати, цін на паливно-енергетичні ресурси, які є складовими тарифу, зростанням вартості проведення ремонтних робіт автомобілів підприємства, ростом витрат на запчастини, мастильні матеріали тощо.

Відтепер, щоб скористатись послугою вивезення сміття, потрібно виконати декілька кроків. Найперше – укласти договір з комунальним підприємством. Зробити це можна звернувшись за адресою вул. Вишнева, 8-Б, смт Понорниця, або до працівника, який буде здійснюватися збір сміття за вашою адресою 16.02.2024. Після цього ви зможете придбати спеціалізований мішок з логотипом. За один раз можна купити необмежену кількість мішків та використовувати їх за потреби. Ніяких обмежень у кількості та терміні використання немає.

У цю п’ятницю, 16 лютого, вивіз сміття буде здійснене за звичайним графіком та умовами. Вищезгаданий тариф набирає чинності з 1 березня, разом з цим змінюється й графік. Відходи збиратимуться та вивозитимуться кожну першу, третю і, за наявності, п'яту п’ятницю місяця. До того ж, починаючи з 01.03.2024 сміття повинно бути запаковане тільки у придбаний попередньо мішок. Складені в іншу тару відходи вивозити не будуть.

Новий механізм організації вивезення твердих побутових відходів спочатку буде запроваджений для жителів Понорниці, згодом він пошириться й на інші населені пункти. Регулярність надання послуги в селах залежатиме від кількості мішків зі сміттям: на 1 село – не менше 30 мішків. З цього приводу у старостинських округах буде проведене опитування.

Вищевказані норми стосуються й підприємств, установ та закладів громади. Їм також потрібно укласти договір на вивезення відходів та встановити спеціальний контейнер для збору сміття. Тариф для юридичних осіб розраховується за іншими критеріями: для торгових підприємств він залежить від площі магазину, для адміністративних установ – від кількості працівників, для закладів загальної середньої та дошкільної освіти – від кількості працівників та учнів/вихованців, для медичних закладів – від кількості працівників і відвідувачів.

Для того, щоб дізнатися, яка вартість послуги встановлена для конкретної юридичної особи, а також за додатковими роз’ясненнями ви можете звернутись за номерами телефонів: 0939073848 – Гарист Тетяна Валентинівна, 0967206132 – Кашич Микола Васильович.

З метою більш детального вивчення цього питання ми провели бесіди з певною кількістю громадян та підприємців. Виявилось, що деякі люди не хочуть укладати договори, шукаючи різні причини: для когось – задорого, хтось хоче вивозити сам, а комусь послуга взагалі не потрібна.

Зважаючи на це, наголошуємо, що укладання договору на вивіз ТПВ є обов’язковим! Це передбачено частиною першою статті 25 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», частиною другою статті 351 Закону України «Про відходи», Правилами надання послуги з управління побутовими відходами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 8 серпня 2023 року № 835, Правилами благоустрою на території Понорницької селищної ради, затвердженими рішенням Понорницької селищної ради від 19 квітня 2022 року № 17-3039-VIII. Усі тарифи є економічно обґрунтованими та розраховані згідно із законодавчими нормами.

Понорницька селищна рада та КП «Понорниця» створюють достатні умови для вивезення побутових відходів. Тож за неналежне поводження зі сміттям, несвоєчасне прибирання сміття біля домогосподарств, на прилеглих територіях підприємств, установ, закладів громади, його викидання у непризначених для цього місяцях тощо на порушників будуть складатися адмінпротоколи за статтею 152 КУпАП, що тягне за собою накладення штрафу у розмірі від 850 грн до 1700 грн для юридичних осіб і підприємців та від 340 грн до 1360 грн для громадян.

Наполегливо просимо всіх відповідально поставитися до цього питання! Тільки спільними зусиллями ми досягнемо хорошого результату та зробимо наше проживання комфортнішим, а громаду чистішою!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь