A A A K K K
для людей із порушенням зору
Понорницька селищна рада
Новгород-Сіверський район, Чернігівська область

У Чернігові поліцейські затримали підозрюваного у шахрайстві за схемою «ваш родич у біді»

Дата: 24.04.2023 11:36
Кількість переглядів: 83

Оперативники Чернігівського райуправління поліції затримали 27-річного чоловіка за підозрою у шахрайських діях щодо 80-річної мешканки Чернігова. 

Вчора до поліції звернулась пенсіонерка, яка повідомила, що постраждала від дій невідомого шахрая. Незнайомець зателефонував на її стаціонарний телефон та назвався лікарем з місцевої лікарні. За словами невідомого, онуку пенсіонерки збив автомобіль і для її порятунку терміново потрібні кошти.
Схвильована пенсіонерка погодилася допомогти і продиктувала співрозмовнику свою адресу, за якою він може прийти по гроші. Незабаром до її будинку прийшов чоловік, якому вона віддала 11 тисяч гривень.

Через деякий час літня жінка зателефонувала до родичів, які запевнили її, що з онукою все гаразд. Зрозумівши, що її ошукали, потерпіла звернулася до поліції.

В ході проведення оперативно-розшукових заходів по «гарячих слідах» поліцейські затримали причетного до шахрайства молодика. Ним виявився 27-річний мешканець Києва. У зловмисника вилучено кошти, здобуті злочинним шляхом, та речові докази причетності до шахрайства.

Поліція затримала підозрюваного у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. Йому інкримінують скоєння злочину, передбаченого частиною 2 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Її максимальна санкція передбачає позбавлення волі на строк до трьох років.

Також поліція перевіряє затриманого на причетність до аналогічних злочинів на території області.

Правоохоронці звертаються до громадян: будьте пильними й обережними при спілкуванні із незнайомцями, не поспішайте виконувати їхні умови і прохання, одразу телефонуйте своїм родичам або на спецлінію «102». Обов`язково розкажіть своїм близьким родичам (особливо старшому поколінню) про існування такого роду шахрайств, аби уберегти їх від зловмисників.

Щоб ви чи ваші літні родичі не розгубилися у екстреній ситуації, обговоріть з ними покроковий план дій. Надрукуйте його великими літерами. Наклейте або покладіть на видному місці. 

Ось головні рекомендації:

  • Шахрай підганяє вас, вимагає передати гроші дуже швидко. Зупиніться! Покладіть трубку і спокійно все обдумайте.
  • Одразу передзвоніть на номер дочки/сина/внучки. Як правило, з ними усе гаразд.
  • Якщо не вдається швидко додзвонитися до рідних, випитуйте у незнайомців якомога більше деталей. Попросіть назвати прізвище, ім’я та по-батькові родича, який нібито потрапив у біду. Самостійно не повідомляйте жодної інформації незнайомцю!
  • Щоб остаточно розвіяти сумніви – телефонуйте в поліцію чи лікарню, куди нібито потрапив родич. Там ви отримаєте достовірну інформацію.

Пам’ятайте: якщо незнайомець вимагає у вас терміново передати кошти – одразу телефонуйте на «102».

Досудове розслідування триває.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь