A A A K K K
для людей із порушенням зору
Понорницька селищна рада
Новгород-Сіверський район, Чернігівська область

Витримали й не скорилися: Чернігівщина відзначає річницю своєї незламності перед російським агресором

Дата: 03.04.2023 16:06
Кількість переглядів: 121

Чернігів – найпівнічніший обласний центр України з найсуворішими зимами й галасливими літами на пляжах Десни. Перевтілення, які пережив Чернігів за останні роки, зробили його одним з улюблених міст для відпочинку. Неймовірне поєднання стародавніх пам’яток і сучасних об’єктів вабило все більше і більше гостей.

24 лютого 2022 року широкомасштабне вторгнення росіян цей етап у житті Чернігова нахабно обірвало. Один за одним населені пункти Чернігівщини з півночі на південь здригалисяся від гулу воєнної техніки. Розпочався місяць облоги, знищення і страждань. Після того як російській армії не вдалося захопити місто, окупанти почали масово обстрілювати його цивільну інфраструктуру авіацією та артилерією. Чернігівщина стала однією з гарячих точок на мапі України.

Під час активних бойових дій дві третини регіону перебували в окупації, в Чернігівській області загинули 478 цивільних, 692 людини отримали поранення, було зруйновано 12 тисяч об’єктів критичної та соціальної інфраструктури, промислових та сільськогосподарських підприємств, багатоповерхових та приватних житлових будинків.

Проте, місто-герой Чернігів так і не було захоплене ворогом. 30 березня Російська Федерація почала виведення військ з Північної України, включно з Чернігівською областю. 31 березня українська армія відбила шосе М01, що сполучало Київ і Чернігів, припинивши блокаду. 2 квітня Україна відбила села Слобода і Шестовиця під Черніговом, місто Городню. Українські сили почали відвойовувати багато міст і селищ, і 3 квітня українська влада заявила, що російські війська залишили Чернігівську область.

Чернігівщина вистояла, а загарбники щезли, немов примари. Самовіддана оборона Чернігова – це вже сучасна історія України та, власне, світова історія! Наші відважні військові разом із мешканцями міста продемонстрували як потрібно по-справжньому, не на словах, а на ділі любити рідну землю та боронити її від лютих ворогів. Чернігів цілком справедливо став містом-героєм. Тож ми маємо завжди пам’ятати та шанувати всіх його захисників.

Минув рік як Чернігівщина звільнена від російських окупантів. Зараз наш край поступово, але впевнено відновлюється. Віримо всім серцем, що зовсім скоро і вся Україна буде визволена від ворогів!

Детально про стійкість і мужність жителів і визволителів Чернігівщини можна дізнатися з книги «Чернігів у вогні», автори і персонажі якої пережили російську окупацію, за посиланням: https://armyinform.com.ua/wp-content/uploads/2023/03/chernihiv-is-on-fire.pdf



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь