A A A K K K
для людей із порушенням зору
Понорницька селищна рада
Новгород-Сіверський район, Чернігівська область

Положення про місцевий матеріальний резерв Понорницької селищної територіальної громади для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій

Дата: 22.12.2023 17:02
Кількість переглядів: 653

Фото без описуЗатверджено рішення виконавчого комітету
Понорницької селищної ради
від 19.12.2023 № 826

 

1. Загальні положення

1.1. Положення про місцевий матеріальний резерв Понорницької селищної територіальної громади (далі – матеріальний резерв) визначає механізм створення, утримання та використання резервів для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Положення розроблено відповідно до вимог Кодексу з цивільного захисту України, Порядку створення та використання матеріальних резервів для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2015 № 775.

1.2. Матеріальний резерв включає будівельні матеріали, засоби загальногосподарського призначення, пально-мастильні матеріали, засоби енергозбереження, засоби забезпечення аварійно-рятувальних робіт, речове майно, засоби радіаційного, біологічного та хімічного захисту, медичні засоби і препарати, продовольча продукція, засоби гігієни та інші матеріально-технічні цінності, призначені для проведення невідкладних робіт, заходів, спрямованих на запобігання і ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій.

Матеріально-технічні цінності групуються за такими напрямами накопичення:

  • резерв засобів забезпечення аварійно-рятувальних робіт, енергозбереження, насосного обладнання, радіаційного, біологічного та хімічного захисту;
  • резерв продовольчої продукції, засобів гігієни, медичних засобів і препаратів;
  • резерв будівельних матеріалів та засобів загальногосподарського користування, пально-мастильних матеріалів, речового майна.

1.3. Номенклатура, обсяги, норми накопичення і структура місцевого матеріального резерву визначаються з урахуванням прогнозів ймовірності виникнення надзвичайних ситуацій та їхніх наслідків.

1.4. Номенклатура, обсяги, місця розміщення місцевого матеріального резерву визначаються та затверджуються рішенням виконавчого комітету Понорницької селищної ради.

2. Створення місцевого матеріального резерву

2.1. Місцевий матеріальний резерв створюється Понорницькою селищною радою для здійснення заходів, спрямованих на запобігання і ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій, надання термінової допомоги постраждалому населенню.

2.2. Створення, утримання та поповнення матеріального резерву здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету, а також може здійснюватися за рахунок добровільних пожертвувань фізичних і юридичних осіб, благодійних організацій та об’єднань громадян, інших не заборонених законодавством джерел.

2.3. Придбання матеріальних цінностей здійснюється згідно з чинним законодавством.

2.4. Матеріальні цінності, що надходять до матеріального резерву, повинні мати сертифікат відповідності на весь нормативний строк їх зберігання.

2.5. Матеріально-технічні цінності, зараховані до матеріального резерву відповідно до напрямів накопичення, розміщуються на об’єктах підприємств, установ, організацій, призначених або пристосованих для їхнього зберігання, з урахуванням оперативної доставки резерву до зон можливих надзвичайних ситуацій. При цьому перевага надається комунальним підприємствам і установам.

У місцях зберігання повинно бути забезпечене збереження матеріальних цінностей за кількістю і якістю згідно з чинними нормативними документами.

2.6. Накопичення матеріального резерву здійснюється відповідно до рішення виконавчого комітету Понорницької селищної ради за номенклатурою, в межах коштів, виділених з бюджету Понорницької селищної територіальної громади та інших незаборонених законодавством джерел.

2.7. Поновлення матеріального резерву, що був використаний під час запобігання або ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, здійснюється за рішенням виконавчого комітету Понорницької селищної ради за рахунок коштів, передбачених у бюджеті Понорницької селищної територіальної громади на його створення і накопичення та інших незаборонених законодавством джерел.

3. Використання матеріального резерву

3.1. Місцевий матеріальний резерв використовується тільки для:

  • здійснення запобіжних заходів у разі загрози виникнення надзвичайних ситуацій;
  • ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та їхніх наслідків;
  • проведення невідкладних відновлювальних робіт;
  • надання громадянам, постраждалим від наслідків надзвичайних ситуацій, одноразової матеріальної допомоги для забезпечення їхньої життєдіяльності;
  • розгортання та утримання тимчасових пунктів проживання та харчування постраждалих громадян, а також пунктів незламності;
  • забезпечення паливно-мастильними та іншими витратними матеріалами транспортних засобів підприємств та громадян, залучених для евакуації постраждалого населення із зони надзвичайної ситуації, можливого ураження.

3.2. Використання матеріального резерву здійснюється на підставі розпорядження Понорницького селищного голови, прийнятого відповідно до поданого мотивованого звернення керівника підприємства, установи, організації. Таке звернення подається на підставі документів, що містять обґрунтування необхідності залучення (використання) матеріальних цінностей місцевого матеріального резерву для вжиття заходів щодо запобігання надзвичайним ситуаціям (небезпечним подіям), забезпечення життєдіяльності населення або захисту територій від загрозливих природних процесів.

3.3. На підставі розпорядження Понорницького селищного голови підприємство, установа, організація що утримує (зберігає) місцевий матеріальний резерв (далі – утримувач резерву), забезпечує відпуск матеріально-технічних цінностей відповідним підприємствам, установам, організаціям для забезпечення виконання завдань,викладених у пункті 1 цього розділу. Копії накладних та інформацію про залишки матеріально-технічних засобів матеріального резерву надаються Понорницькому селищному голові та відділу бухгалтерського обліку та звітності Понорницької селищної ради.

3.4. Керівники суб’єктів господарювання, інші посадові особи, яким відповідно до розпорядження Понорницького селищного голови було видано матеріально-технічні цінності місцевого матеріального резерву, у тижневий термін надають звіти про їх використання Понорницькому селищному голові та відділу бухгалтерського обліку та звітності Понорницької селищної ради.

3.5. Матеріально-технічні цінності місцевого матеріального резерву, придбані за рахунок коштів бюджету Понорницької селищної територіальної громади, отримані як благодійна (гуманітарна) допомога:

  • обліковуються утримувачем матеріального резерву;
  • відпускаються відповідно до пункту 4 цього розділу на підставі накладних, актів приймання-передачі матеріального резерву;
  • списуються з обліку утримувачем резерву на підставі звітних документів про їхнє використання;
  • утримувачі резерву несуть відповідальність за наявність та збереження матеріально-технічних цінностей, їхній стан, облік та списання;
  • облік та списання матеріально-технічних засобів матеріального резерву здійснюється відповідно до порядку, встановленого чинним законодавством.

3.6. Видача, використання, списання цінностей або повернення до складу матеріального резерву майна довготривалого (багаторазового) використання здійснюються на підставі розпорядження Понорницького селищного голови з подальшим оформленням необхідних документів відділом бухгалтерського обліку та звітності Понорницької селищної ради (актів, накладних, нарядів, звітів тощо) згідно з вимогами законодавства з питань фінансово-господарської діяльності.

3.7. Доставка матеріальних цінностей місцевого резерву до зони надзвичайної ситуації за окремим розпорядженням Понорницького селищного голови покладається на структурні підрозділи Понорницької селищної ради, комунальні підприємства, суб’єкти господарювання, на об’єктах (території) яких сталася надзвичайна ситуація, або інші юридичні особи.

3.8. Інвентаризація матеріальних цінностей місцевого матеріального резерву проводиться щороку станом на 1 січня поточного року відповідальними за його створення.

4. Звітність, контроль та відповідальність

4.1. Виконавчий комітет Понорницької селищної ради:

  • здійснює постійний моніторинг стану накопичення і поновлення місцевого матеріального резерву;
  • розробляє та надає пропозиції щодо внесення змін і доповнень до номенклатури і обсягів місцевого матеріального резерву, його нарощування і своєчасного поновлення.

4.2. Керівники підприємств та установ, на зберіганні яких перебуває місцевий матеріальний резерв, повинні щороку проводити перевірку наявності, якості, умов зберігання, готовності до використання матеріальних цінностей, та надавати відповідну інформацію Понорницькому селищному голові, забезпечувати належне зберігання матеріально-технічних засобів місцевого матеріального резерву, утримання їх у постійній готовності до використання для попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

4.3. Відповідальність за утримання і використання місцевого матеріального резерву несуть керівники підприємств, установ, організацій призначених утримувачами (зберігачами) матеріального резерву, згідно з чинним законодавством.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь