A A A K K K
для людей із порушенням зору
Понорницька селищна рада
Новгород-Сіверський район, Чернігівська область

Звіт про роботу відділу освіти, культури, молоді та спорту Понорницької селищної ради за 2022 рік

Дата: 18.01.2023 12:45
Кількість переглядів: 170

У підпорядкуванні відділу освіти, культури, молоді та спорту перебуває 4 заклади загальної середньої освіти (Авдіївський та Понорницький ліцей, Деснянська та Крисківська гімназії), 3 заклади дошкільної освіти (Авдіївський, Крисківський, Понорницький ЗДО), 1 комунальний заклад «Понорницький будинок культури» та 11 його філій (Авдіївський, Вербівський, Деснянський, Іваньківський, Крисківський, Мезинський, Покошицький, Радичівський будинки культури та Авдіївський, Розлетівський, Шаболтасівський сільські клуби), 1 публічна селищна бібліотека.

Станом на 01.10.2022 у закладах працює 213 осіб, у т. ч. безпосередньо у відділі 18, по закладах загальної середньої освіти 145, у закладах дошкільної освіти 30, у закладах культури 20 працівників, у бібліотеці – 1 працівник. У ЗЗСО навчається 575 дітей, у ЗДО – 80 вихованців.

ОСВІТА

У 2022/2023 навчальному році в Понорницькій селищній територіальній громаді сформована мережа дошкільної освіти, що складається з 3 закладів з контингентом 77 вихованців. Дошкільною освітою охоплено 59,7% дітей віком від трьох до шести (семи) років. У закладах дошкільної освіти інклюзивні групи не створювались через відсутність потреби.

У 2022 році оптимізація мережі закладів дошкільної освіти не проводилася. Прийнято рішення про реорганізацію Крисківського ЗДО Світанок» шляхом приєднання як дошкільний структурний підрозділ до Крисківської гімназії.

Організаційні заходи щодо модернізації матеріально-технічної бази закладів дошкільної освіти проводилися за рахунок коштів місцевого бюджету – купили багатофункціональний пристрій (8 850, 00 грн) та за рахунок благодійної допомоги отримали бокси з канцелярськими товарами та іграшками від волонтерського центру «Волонтер» за підтримки фонду Юнісеф (3 шт.).

Понорницький заклад дошкільної освіти (ясла-садочок) «Лісова казка» загального типу розвитку Понорницької селищної ради користується провідним Інтернетом ADSL. Провайдер – АТ «Укртелеком». Вихователі Авдіївського закладу дошкільної освіти «Ромашка» загального типу розвитку та Крисківського закладу дошкільної освіти «Світанок» загального типу розвитку підключаються до безпровідного Інтернету за допомогою власних 3Q модемів.

Мережа закладів загальної середньої освіти на 2022/2023 навчальний рік сформована з урахуванням демографічних, економічних, соціальних особливостей розвитку селищної територіальної громади та потреб громадян. Із 4 закладів загальної середньої освіти жодної початкової школи, 2 гімназії (надають базову загальну середню освіту), 2 – ліцеї (надають повну загальну середню освіту). Опорних закладів освіти немає. Контингент здобувачів освіти складає 575 осіб.

Від початку повномасштабного вторгнення військ російської федерації на територію України заклади загальної середньої освіти прийняли 186 дітей з числа ТПО. Заклади дошкільної освіти – 24 дитини з числа ТПО. З 01.09.2022 року в закладах освіти громади продовжують навчання 25 здобувачів середньої освіти та 10 вихованців ЗДО. Працевлаштовано одну особу з числа ТПО з педагогічною освітою на посаду психолога в Крисківську гімназію.

У 3 закладах загальної середньої освіти Понорницької селищної територіальної громади у 2022/2023 навчальному році сформовано 4 інклюзивні класи, де навчаються 5 дітей з особливими освітніми потребами. Корекційно-розвиткові заняття проводять фахівці або педагоги, які пройшли відповідне підвищення кваліфікації. Працюють команди психолого-педагогічного супроводу.

Для 2 дітей з особливими освітніми потребами, які не відвідують заклади освіти за станом здоров’я і потребують надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг, організоване індивідуальне навчання. 4 дитини навчаються в КЗ «Сосницький навчально-реабілітаційний центр» Чернігівської обласної ради, 4 дитини – в КЗ «Березнянський навчально-реабілітаційний центр» Чернігівської обласної ради.

Інклюзивно-ресурсний центр у громаді не створений. Заклади освіти співпрацюють з Комунальною установою «Менський інклюзивно-ресурсний центр» Менської міської ради Корюківського району Чернігівської області.

Екстернатна чи сімейна форми навчання в закладах освіти Понорницької селищної територіальної громади у 2022/2023 навчальному році не запроваджувались.

Мережа профільних закладів загальної середньої освіти у громаді не сформована. У старшій школі запроваджене навчання за профілями – української філології (31 учень, 44%, 2 класи), математичним (20 учнів, 28%, 1 клас), історичним (20 учнів, 28%, 1 клас). Загалом 71 учень, 100%, 4 класи.

Забезпечення закладів освіти сучасними технічними засобами навчання здійснювалося за кошти державного та місцевого бюджетів, у тому числі для виконання освітніх програм у Новій українській школі.

У 2022 році за рахунок залишків коштів освітньої субвенції 2021 року для Понорницького ліцею купили комп’ютерний клас (300 825,00 грн); для Авдіївського ліцею – обладнання для кабінетів фізики та хімії (131 110,00 грн), 3 інтерактивні комплекси (проєктор + дошка) (102 000,00 грн); для всіх закладів загальної середньої освіти – багатофункціональні пристрої (6 штук; 53 310,00 грн), комбіновані крейдяно-маркерні дошки для класів (10 штук; 45 390,00 грн).

Для забезпечення освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти використовується 146 одиниць персональної комп’ютерної техніки (91 – учнями, 55 – педагогами). Кількість учнів на 1 одиницю комп’ютерної техніки становить 6,3.

2 із 4 закладів загальної середньої освіти Понорницької селищної територіальної громади підключені до широкосмугового (оптичного) Інтернету – Деснянська гімназія та Понорницький ліцей, решта закладів освіти (Авдіївський ліцей і Крисківська гімназія) - до провідного Інтернету ADSL. За рахунок провайдера Інтернет-зв'язок проведено і до укриттів закладів освіти – Авдіївського ліцею, Деснянської гімназії, Понорницького закладу дошкільної освіти (ясел-садочку) «Лісова казка» загального типу розвитку Понорницької селищної ради.

На сьогодні ідуть роботи по підключенню Авдіївського ліцею до провайдера «Гелексі», це дозволить отримувати якісні послуги швидкісного інтернет зв’язку, який працює навіть в умовах відключення електрики та коштує набагато дешевше.

За сприяння Фундації Олени Зеленської у межах ініціативи Глобальної бізнес-коаліції для освіти (GBC-Education), яка реалізується спільно з компаніями HP та Microsoft заклади загальної середньої освіти отримали 6 нетбуків та 17 ноутбуків, які пропорційно розподілили між закладами освіти.

У громаді закладів позашкільної освіти немає.

На базі закладів загальної середньої освіти сільської місцевості у січні-лютому 2022 року працювало 22 гуртки, які відвідували 350 дітей. З початком повномасштабного вторгнення рф на територію України гуртки призупинили свою діяльність, а в квітні-травні працювали в змішаному форматі в Деснянській і Крисківській гімназіях. З 01 вересня 2022 року в 4 закладах освіти відкрито 24 гуртки, які відвідує 380 дітей. Серед них левову частку займають гуртки фізкультурного та національно-патріотичного спрямування.

У Понорницькій селищній територіальній громаді у 2022/2023 навчальному році заклади загальної середньої освіти працюють за змішаною формою, заклади дошкільної освіти – у повноформатному режимі. Форма роботи закладів освіти упродовж року змінювалася в разі зміни безпекової ситуації в регіоні.

Для укриття персоналу та здобувачів освіти потрібно 4 захисні споруди. У 3 закладах освіти знаходяться найпростіші укриття. 2 заклади освіти використовують приватне найпростіше укриття за договором спільного утримання. По всіх укриттях є підписані акти обстеження, усі вони поставлені на облік та використовуються одночасно закладами загальної середньої та дошкільної освіти. Для облаштування укриттів з місцевого бюджету органом управління освітою Понорницької селищної ради використано близько 50 000,00 грн. Проведено поточні ремонти, полагоджено каналізацію, електроосвітлення та водопостачання, завезено необхідні меблі, запас продуктів та води. Налагоджена співпраця з Відокремленим підрозділом Чернігівської обласної організації Товариства Червоного Хреста України у Коропському районі, завдяки чому заклади освіти регулярно поповнюються гігієнічними та продуктовими дитячими наборами для укриттів.

У закладах загальної середньої освіти Понорницької селищної територіальної громади підвіз учнів до місць навчання та у зворотному напрямку здійснюється 3 шкільними автобусами. Їх кількість забезпечує потреби в підвезенні 172 здобувачів освіти з 9 населених пунктів:

Авдіївський ліцей – 53 дитини з двох населених пунктів (Покошичі, Шаболтасівка);

Понорницький ліцей – 37 дітей з восьми населених пунктів (Розльоти, Радичів, Іваньків, Криски, Рихли, Зелена Поляна, Осьмаки, Верба);

Деснянська гімназія – 27 дітей з двох населених пунктів (Мезин, Покошичі);

Крисківська гімназія – 55 дітей з трьох населених пунктів (Розльоти, Радичів, Іваньків).

Але, враховуючи кількість маршрутів, є потреба в закупівлі двох шкільних автобусів.

Освітній процес У 2022/2023 навчальному році забезпечують 106 педагогів (95 – у закладах загальної середньої освіти, 11 – у закладах дошкільної освіти).

План освітньої субвенції на заробітну плату педагогічним працівникам з урахуванням змін на 2022 рік складав 18 750 200, 00 грн, план коштів місцевого бюджету Понорницької селищної територіальної громади на заробітну плату на 2022 рік (зі змінами) – 4 751 300,00 грн. За рахунок проведених заходів, спрямованих на економію бюджетних коштів, близько 1 200 000 грн було використано на покращення матеріально-технічної бази закладів освіти. Заборгованості з виплати заробітної плати не було. Наявних призначень вистачило до 31.12.2022 включно. З вересня 2022 року педагоги ЗЗСО отримували максимальну надбавку за престижність – 30% посадового окладу, що є найвищим показником у Новгород-Сіверському районі. До Дня працівників освіти було виплачено грошові винагороди всім працівникам закладів освіти (педагогам і обслуговуючому персоналу) по 200 і по 1000 грн. Залишки освітньої субвенції в сумі 760 000 спрямовано на виплату премій педагогічним працівникам ЗЗСО.

Підвищення компетентності керівників закладів освіти, педагогічних працівників, рівня володіння ними сучасними педагогічними методиками здійснювалося упродовж календарного року за рахунок курсів підвищення кваліфікації Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського, освітніх онлайн-платформ, консультування посадовими особами органу управління освітою, самоосвіти. 16 учителів пройшли супервізію. У закладах освіти Понорницької селищної територіальної громади послуги супервізії надає сертифікований фахівець – учителька Авдіївського ліцею Пилипенко Тамара Іванівна.

У січні 2022 року по всіх харчоблоках був проведений аудит Держпродспоживслужби по впровадженню реформи дитячого харчування за стандартами ХАССП. Отримано позитивні висновки. Оновлено меню дитячого харчування у всіх закладах освіти. Зменшено кількість цукру і солі в стравах. Повністю виключено вживання напівфабрикатів та ковбасних виробів. Збільшено частку страв з крупів. Щодня в меню свіжі овочі та фрукти. Вартість харчування у ЗДО становить 30 грн, з них 15 грн кошти місцевого бюджету і 15 грн – батьківська плата. Діти пільгових категорій звільнені від плати за харчування в повному обсязі, діти  з багатодітних сімей – на 50%. Вартість обіду в шкільних їдальнях – 15 грн. З них 10 грн – це батьківська плата, 5 грн – кошти місцевого бюджету. 99 дітей з пільгових категорій (малозабезпечені, сироти, позбавлені батьківського піклування, з сімей учасників АТОООС, діти мобілізованих, діти зниклих та загиблих, з особливими освітніми потребами) повністю звільнені від батьківської плати.

Шкільні їдальні та їдальні закладів освіти забезпечено овочами на весь навчальний рік за рахунок місцевих благодійників.

Починаючи з березня 2022 року 2 заклади загальної середньої освіти, зважаючи на безпекову ситуацію, працювали дистанційно, 2 – за змішаною формою навчання, усі ЗДО працювали в очному форматі. Було організоване безперебійне підвезення та гаряче харчування для всіх здобувачів освіти. Крім того, на вихідних шкільні харчоблоки працювали на потреби ЗСУ: готували каші та тушонки.

З метою збереження здоров'я дітей, підвищення рівня організації харчування, забезпечення здобувачів освіти раціональним і якісним харчуванням Понорницькою селищною радою прийняті програми: «Організація харчування у закладах загальної середньої освіти», «Забезпечення безкоштовним харчуванням дітей пільгових категорій у закладах загальної середньої освіти», «Організація харчування у закладах дошкільної освіти». Ними було передбачене безоплатне харчування 154 дітей пільгових категорій (128 – ЗЗСО, 26 – ЗДО). Загальний обсяг фінансування складав 595 425,00 грн. У 2022 році використано 219 194,00 грн.

У 2022 році за кошти місцевого бюджету купили для Авдіївського ліцею камеру морозильну (21 700, 00 грн), електричні м’ясорубки в Понорницький заклад дошкільної освіти (ясла-садочок) «Лісова казка» загального типу розвитку та Крисківську гімназію (2 шт., 9 998, 06 грн). Як благодійну допомогу отримано електричну м’ясорубку для Деснянської гімназії (4 536,00 грн).

Відремонтували внутрішні вбиральні у Крисківській гімназії – установили внутрішні перегородки та вентилятор (2 000, 00 грн – кошти спонсорів), виконали роботи по ремонту освітлення в Авдіївському ліцеї – замінили LED-світильники (10 800,00 грн з місцевого бюджету).

До початку навчального року в закладах освіти громади проведені поточні ремонти на загальну суму 126 379,00 грн, підписані акти готовності. Варто відзначити підготовку Понорницького ліцею, в якому відремонтовано сходи парадного входу, оновлено та розширено пандус; Деснянської гімназії, де відремонтовано частину даху, виконано косметичний ремонт спортзалу; Крисківської гімназії – переобладнано майстерню для занять технічними видами праці.

З метою підготовки закладів освіти до проходження осінньо-зимового періоду 2022/2023 років в закладах освіти Понорницької селищної територіальної громади проведено поточні ремонти котельного обладнання, утеплення вікон та дверей, проведено перезарядку вогнегасників, перевірку манометрів та димоходів. Укладено договір до 31.12.2022 на теплопостачання (609 187,20 грн). Проведено закупівлю на постачання 550 м3 дров паливних (230 560,00 грн), що складає 100% від потреби. Договір виконано до початку опалювального періоду. У 2022 році за договором спожито 26 900 м3 природного газу (445 195,4 грн).

У 2022 році за рахунок залишків коштів освітньої субвенції 2021 року для Понорницького ліцею купили твердопаливний котел (442 000,00 грн); для Деснянської (265 100,00 грн) та Крисківської (194 600,00 грн) гімназій – 2 котли твердопаливні; для Деснянської гімназії – теплоакумулятор (112 400,00 грн). За кошти місцевого бюджету – генератор для Понорницького ліцею (54 500,00 грн) та Понорницького закладу дошкільної освіти (ясла-садочок) «Лісова казка» загального типу розвитку Понорницької селищної ради (44 600, 00 грн); 3 бензопили для Авдіївського ліцею, Деснянської та Крисківської гімназій (49 947,30 грн).

З 20 грудня Понорницький ліцей також опалюється дровами. Разом з тим укладено договір з Нафтогазтрейдингом на постачання природного газу на суму 347 631 грн як запасний варіант.

У 2022 році в Понорницькій селищній територіальній громаді розпочата реалізація мовознавчого проєкту «СловоГрай» з вивчення української мови для всіх бажаючих. Проєкт безоплатний, здійснюється в режимі онлайн, не передбачає додаткових капіталовкладень.

У 2022 році відбулося оновлення матеріально-технічної бази для занять фізичною культурою та спортом. За кошти місцевого бюджету купили спортобладнання для закладів загальної середньої освіти (120 100,00 грн) – м’ячі гандбольні, фудзальні, набори для швидкісного бадмінтону, скакалки, додатковий реквізит для спортивних ігор (фішки для розмітки, сітки та набори м’ячиків для настільного тенісу).

У громаді культивується 5 видів спорту. Перевага надається футболу, волейболу, легкій атлетиці, настільному тенісу. До занять у спортивних гуртках залучено 277 осіб. Задіяно 6 спортивних споруд різних форм власності.

У змаганнях обласного, всеукраїнського, міжнародного рівнів протягом 2022 року участі не брали через складну безпекову ситуацію. На спільній спартакіаді з легкої атлетики Коропської і Понорницької громад команда Понорницького ліцею посіла 1 місце, команда Деснянської гімназії – 8.

9 грудня провели товариську зустріч з волейболу між командами закладів освіти на базі Деснянської гімназії. Найсильнішими стали команди з Понорницького ліцею. Вони й отримали почесні нагороди – кубок та медалі.

28 грудня 2022 року за ініціативи ВОКМтаС та за фінансової підтримки Понорницької селищної ради відбувся Відкритий новорічний чемпіонат з волейболу серед жіночих команд на кубок селищного голови, в якому взяли участь команди Понорницького ліцею (ЦДФЕВ «Десна»), Деснянської гімназії, Коропської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів імені Т. Г. Шевченка Коропської селищної ради Чернігівської області та Кролевецької ДЮСШ. Понорницька команда завоювала кубок переможця змагань та членкиня цієї команди Галюга Світлана – статуетку «Краща волейболістка».

Обдаровані та талановиті діти долучалися до інтелектуальних змагань у різних галузях знань обласного та всеукраїнського рівнів, у тому числі до участі у  Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України. Учениця Авдіївського ліцею Сокол Вікторії (керівник Ходот В. М.) отримала подяку за роботу «Мандрівка в минуле мого села стежками сьогодення» у секції «Краєзнавство».

Чернігівська обласна організація Українського товариства охорони природи та Партнерська мережа «Освіта в інтересах сталого розвитку в Україні» нагородили Крисківську гімназію дипломами та подарунками за активну участь в природоохоронному заході «Дій за озон».

Серед форм національно-патріотичного виховання дітей – зустрічі із захисниками та захисницями, які боронили та боронять суверенітет України; акції, квести, челенджі, флешмоби тощо. І етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») не проводили через дистанційну форму навчання у двох закладах освіти, що унеможливило належну підготовку команд.

Учні Авдіївського ліцею співпрацюють з Чернігівською обласною радою старшокласників і беруть участь в акціях «Підтримуй дитину», «Мамо, я бачу війну», за що були нагороджені подякою.

У Крисківській гімназії, Понорницькому та Авдіївському ліцеях за ініціативи дітей проведені ярмарки на підтримку Збройних Сил України. Було зібрано 38 550,00 грн та передано ЗСУ.

Два заклади освіти – Деснянська гімназія та Авдіївський ліцей – брали участь у конкурсі відеороликів на приз начальника Чернігівського територіального центру комплектування та соціальної підтримки. На жаль, роботи не вийшли у фінал, але якість робіт пристойна. Іншим разом потрібна більша мотивація і активність, бо ж навіть не всі члени колективів проголосували за роботи своїх учнів.

На І тур конкурсу краєзнавчо-дослідницьких робіт Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна» у 2022 році було представлено 5 краєзнавчо-дослідницьких робіт. Авдіївський ліцей підготував дві роботи в напрямах «Духовна спадщина мого народу», «Географія рідного краю». По одній краєзнавчо-дослідницькій роботі підготували Понорницький ліцей (напрям «Духовна спадщина мого народу»), Деснянська гімназія (напрям «З попелу забуття») та Крисківська гімназія (напрям «Із батьківської криниці»). Пошуковий загін «Юні фольклористи» Крисківської гімназії посів І місце і бере участь у ІІ турі конкурсу. Робота змістовна, достойна уваги. Очікуємо на гарний результат.

КУЛЬТУРА

У січні 2022 року у всіх закладах культури Понорницької громади пройшли Різдвяні святкування. В Авдіївці та Понорниці були організовані також народні гуляння на Водохреща. Але з початком війни заклади культури перейшли на роботу в онлайн-форматі. Працівники закладів брали участь у челенжах та готували відеоролики до свят на патріотичну тематику. Самі ж заклади культури перепрофілювались на центри волонтерської діяльності. Тут збирали та роздавали гуманітарну допомогу, допомагали з розселенням та оформленням переселенців.

З початком повномасштабних військових дій заклади культури перепрофілювалися і стали осередками волонтерської діяльності. Саме працівники Будинків культури займалися збиранням, фасуванням та видачею гуманітарної допомоги. Допомагали в організації облаштування переселенців (допомагали збирати і оформляти потрібні документи).

Стосовно культурної роботи, то вона не залишилась поза увагою. Проводилися різноманітні заходи, які висвітлювалися на сторінках груп. Працівники та учасники художньої самодіяльності Понорницького СБК стали призерами II Всеукраїнського Творчого конкурсу до «Дня Українського Козацтва».

Протягом вересня-жовтня 2022 року в дистанційній формі проходив II Всеукраїнський Творчий конкурс «До Дня Українського Козацтва», в якому взяли участь талановиті люди з усієї України.

Організаторами конкурсу були ГО «Інвестресурс», «Перлина Мистецтва» та «Star Fest» за підтримки шведської громадської телекомпанії Sveriges Television, а проводився він з метою виявлення і розкриття талантів, виховання любові до української культури та мистецтва, поглиблення знань про традиції нашого народу та популяризації творчості людей різного віку.

20 жовтня відбулось підсумкове засідання журі, а 22 жовтня дізнались імена переможців. Дипломи отримали: Альона Колодій, за зайняте І місце у номінації «Вокал» (назва роботи – «Перемога»); Ансамбль «Берегиня», за зайняте І місце у номінації «Вокал» (назва роботи – «Обійми свою дитину»); Олена Лунь, за зайняте ІІ місце у номінації «Вокал» (назва роботи – «Повертайся солдате»); Наталія Погребець, за зайняте ІІ місце у номінації «Вокал» (назва роботи – «Країна буде»); Дует «Наталія та Микола», за зайняте ІІ місце у номінації «Вокал» (назва роботи – «Над Україною!»).

По закладах культури проведено косметичні ремонти різної складності в Мезині та Радичеві, перенесено на зимовий період заклади культури в старостати або ФАПи в Деснянському та Покошичах. Тривають ремонтні роботи в Шаболтасівці, Іванькові. Для обігріву придбано 14 електричних конвекторів на суму 48 986 грн. На проплаті в казанчействі стоїть 4 БФП на суму 35 340 грн та 8 ноутбуків для закладів культури на суму 166 075 грн, а також 3 більярдні столи на суму 95 310 грн.

По бібліотеці – створено Публічну бібліотеку Понорницької селищної ради. Призначено в. о. директора. Зараз триває інвентаризація бібліотечних фондів та вилучення літератури російськомовних авторів з ворожою ідеологією. Для комфортної роботи закладу передано електричний конвектор, замовлено багатофункціональний пристрій та ноутбук.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь