Пам'ятка для населення: профілактика ботулізму
Ботулізм – це гостра токсикоінфекція. Збудники ботулізму досить поширені у природі та виявляються в кишечнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально.
Найпоширеніші шляхи зараження:
- в’ялена річкова риба домашнього приготування;
- консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція – особливо небезпечні;
- запечена на природі картопля у фользі (спори збудника потрапляють через контакт з ґрунтом);
- необроблені рани на природі (спори збудника потрапляють через воду та контакт з ґрунтом);
- ковбаси і копченості у вакуумній упаковці.
Перші ознаки захворювання на ботулізм після вживання заражених цим збудником продуктів проявляються від кількох годин до 2-3 днів такими
Симптоми:
- біль у животі, нудота, блювання;
- сильна слабкість у всьому тілі, головний біль, запаморочення, безсоння;
- порушення гостроти зору (двоїння предметів, туман);
- сухість у роті, зміна тембру голосу, біль під час ковтання;
- порушення дихання, відчуття нестачі повітря.
У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря і в жодному разі не займатися самолікуванням.
З метою профілактики виникнення хвороби фахівці радять дотримуватись таких рекомендацій:
- щойно впійману рибу негайно охолоджують або заморожують, перед засолюванням її необхідно обережно випатрати, щоб не порушити цілісність кишкового тракту і не забруднити м’язи його вмістом;
- засолювання риби проводити тільки в охолодженому стані, за температури не вище +4°C. Необхідно дотримуватися технології приготування, оскільки при концентрації повареної солі більше 10% припиняється виділення ботулотоксину;
- ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби, перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;
- не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;
- продукти, які швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти безпосередньо перед вживанням;
- при приготуванні їжі користуватись окремим інвентарем (ножі, дошки) для обробки сирих і варених продуктів; не купувати продукти харчування на стихійних ринках.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Тож ретельно слідкуйте за якістю продуктів, які споживаєте ви та ваші родини!
За інформацією Коропського управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Чернігівській області