Пам'ятка для населення: профілактика ботулізму

Дата: 14.07.2022 12:00
Кількість переглядів: 158

Фото без описуБотулізм – це гостра токсикоінфекція. Збудники ботулізму досить поширені у природі та виявляються в кишечнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально.

Найпоширеніші шляхи зараження:

  • в’ялена річкова риба домашнього приготування;
  • консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція – особливо небезпечні;
  • запечена на природі картопля у фользі (спори збудника потрапляють через контакт з ґрунтом);
  • необроблені рани на природі (спори збудника потрапляють через воду та контакт з ґрунтом);
  • ковбаси і копченості у вакуумній упаковці.

Перші ознаки захворювання на ботулізм після вживання заражених цим збудником продуктів проявляються від кількох годин до 2-3 днів такими

Симптоми:

  • біль у животі, нудота, блювання;
  • сильна слабкість у всьому тілі, головний біль, запаморочення, безсоння;
  • порушення гостроти зору (двоїння предметів, туман);
  • сухість у роті, зміна тембру голосу, біль під час ковтання;
  • порушення дихання, відчуття нестачі повітря.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря і в жодному разі не займатися самолікуванням.

З метою профілактики виникнення хвороби фахівці радять дотримуватись таких рекомендацій:

  • щойно впійману рибу негайно охолоджують або заморожують, перед засолюванням її необхідно обережно випатрати, щоб не порушити цілісність кишкового тракту і не забруднити м’язи його вмістом;
  • засолювання риби проводити тільки в охолодженому стані, за температури не вище +4°C. Необхідно дотримуватися технології приготування, оскільки при концентрації повареної солі більше 10% припиняється виділення ботулотоксину;
  • ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби, перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;
  • не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;
  • продукти, які швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
  • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти безпосередньо перед вживанням;
  • при приготуванні їжі користуватись окремим інвентарем (ножі, дошки) для обробки сирих і варених продуктів; не купувати продукти харчування на стихійних ринках.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Тож ретельно слідкуйте за якістю продуктів, які споживаєте ви та ваші родини!

 

За інформацією Коропського управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь