Нові вимоги до дрібнотоварного виробництва та обігу молока
6 травня 2022 року набрав чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Гігієнічних вимог до дрібнотоварного виробництва та обігу молока» від 7 квітня 2022 р. № 209, який зареєстровано у Міністерстві юстиції України 25 квітня 2022 року за № 452/37788.
Цим документом встановлюються гігієнічні вимоги до первинного виробництва та обігу молока від сільськогосподарських тварин, які утримуються дрібнотоварними виробниками, а також до пунктів заготівлі молока.
Ці вимоги є обов’язковими для:
- операторів ринку молока та молочних продуктів (у тому числі фізичних осіб), які утримують до 5 умовних голів сільськогосподарських тварин для виробництва сирого молока з метою введення його в обіг через пункти заготівлі молока або реалізації кінцевому споживачу через агропродовольчі ринки (далі – дрібнотоварні виробники);
- операторів ринку молока та молочних продуктів, в управлінні яких перебувають потужності із заготівлі, первинної обробки, зберігання та транспортування сирого молока (пункти заготівлі молока), від тварин, які утримуються дрібнотоварними виробниками;
- державних ветеринарних інспекторів, спеціалістів ветеринарної медицини, уповноважених на здійснення ветеринарного обслуговування та/або державного контролю на відповідній території (уповноважений ветеринар, офіційний ветеринарний лікар), ліцензованих спеціалістів ветеринарної медицини або спеціалістів, які працюють у закладах ветеринарної медицини.
Ці вимоги не застосовуються до молока, виробленого (призначеного) для особистого споживання.
Наказ № 209 від 07.04.2022 Міністерства аграрної політики та продовольства України.