15 см за добу: на Новгород-Сіверщині підіймається рівень води в Десні

Дата: 22.04.2022 16:18
Кількість переглядів: 302

Фото без описуЗа ніч 21 квітня вода в Десні у Новгороді-Сіверському піднялась на 8 сантиметрів, за попередню добу був рекордний підйом – на 15 сантиметрів. Підняття рівня води в річці фіксує місцевий житель Віталій Кром.

"Вода десь прибувала по п’ять сантиметрів за день, потім – по сім сантиметрів, а потім пішла по 10 сантиметрів. Десь понад місяць слідкую, як вона прибуває" 

За цей час Віталій двічі переставляв лінійку, яку покривала вода. За ніч Десна піднялась ще – 60 сантиметрову планку доведеться переставляти втретє. Для цього потрібен човен.

За останні півтори доби Десна під Новгородом-Сіверським піднялась на 23 сантиметри.

Віталій прикрутив планку до нової верби. Цьогоріч взявся самостійно контролювати рівень водопілля.

Фото без опису

"Раніше це все можна було глянути в Інтернеті, а коли сайти перестали працювати у зв’язку з війною, то вирішив, поставлю планку і буду вже знати сам".

Останнє повідомлення про водопілля на сайті Деснянського управління водних ресурсів за 18 лютого. Там прогноз – водопілля буде меншим ніж минуло року. Прогноз не справдився, принаймні для Новгород-Сіверщини, повінь цьогоріч тут більша, каже Віталій. Очікує, що вода підійматиметься ще.

З північної вежі Новгород-Сіверського монастиря відкривається панорама Деснянської заплави. Такий вигляд має Десна.

Фото без опису

З Новгород-Сіверської громади до Шостки тепер дороги нема. Щоб потрапити на лівий берег треба об’їжджати додаткових 130 кілометрів.

"Можна було проїхати через биринський міст, а зараз там підтоплено все і треба через Короп в кругову їхати, а це 160 кілометрів", — розказав Сергій, житель Шостки.

У Новгороді-Сіверському Десна повністю затопила місцевий пляж, підтопила набережну дорогу. Жителів биринського старостату – єдиного в громаді що на лівому березі річки, за потреби рятувальники перевозять човном.

 

Джерело: Суспільне Чернігів


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь