A A A K K K
для людей із порушенням зору
Понорницька селищна рада
Новгород-Сіверський район, Чернігівська область

Збережемо первоцвіти!

Дата: 13.03.2024 09:57
Кількість переглядів: 42

Фото без описуЩорічно у весняно-літній період на території України проводиться посилення заходів державного нагляду (контролю) щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, які занесені до Червоної книги України, відповідно до вимог законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ», «Про Червону книгу України».

Організація збереження видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, поліпшення середовища їх перебування чи зростання, створення належних умов для розмноження у природних умовах, розведення та розселення покладається в межах їх компетенції на органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

Саме масовий збір – одна з головних причин різкого зменшення чисельності ранньоквітучих видів рослин, занесених до Червоної книги України.

Щороку з середини лютого до кінця травня на територіях населених пунктів України здійснюється незаконна торгівля ранньоквітучими, ендемічними, реліктовими та занесеними до Червоної книги України видами рослин, серед яких підсніжник білосніжний, шафран Гейфелів, білоцвіт весняний, цибуля ведмежа (черемша), горицвіт весняний, конвалія травнева, тощо.

Торгівля рослинами, занесеними до Червоної книги України, лікарськими і декоративними видами рослин та їх частинами, зібраними в порядку загального користування, заборонена частиною четвертою статті 9 Закону України «Про рослинний світ». Відповідальність за дане правопорушення передбачена  статтями 88, 881, 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення (караються штрафами).

На сьогодні вже більша частина первоцвітів належить до категорії рідкісних і зникаючих рослин та занесені до Червоної книги України.

Згідно чинного законодавства, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами чи  купуючи об`єкти рослинного світу, які занесені до Червоної Книги України, громадяни порушують закони України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ», «Про Червону книгу України».

Важливою складовою збереження первоцвітів є пропаганда відмови від їх купівлі. Збираючи та продаючи первоцвіти, ми знищуємо їх, а купуючи – допомагаємо знищувати.

З метою недопущення порушення вимог природоохоронного законодавства в частині незаконного збору і заготівлі, торгівлі рідкісними та зникаючими ранньоквітучими рослинами і первоцвітами, закликаємо усіх громадян активно підтримати зусилля для збереження навколишнього природного середовища, бути свідомими, берегти природу і не знищувати ранньоквітучі об’єкти рослинного світу. Кожен з нас повинен усвідомити, що перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті природного угрупування, є їх невід’ємною частиною і потребують нашого захисту. То ж прохання до всіх – не зривати первоцвіти, а милуватися їх красотою та чарівністю на місцях, де виростають.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь