10 вересня - Міжнародний день пам'яті жертв фашизму

Дата: 10.09.2023 10:16
Кількість переглядів: 795

Фото без описуДень пам’яті жертв фашизму – міжнародна дата, яка відзначається щорічно у другу неділю вересня і присвячена десяткам мільйонів жертв фашизму. Цей день був визначений у 1962 році. Вибір припав на вересень, оскільки у цьому місяці є дві пов’язані з Другою світовою війною дати – її початок (1 вересня 1939 року) та її закінчення (2 вересня 1945 року).

Фашизм, немов страшна епідемія, пройшов усім світом, змітаючи за собою мільйони ні в чому не винних людей. Ця трагедія і зараз живе в пам’яті людей, яким вдалося пережити ті страшні роки геноциду, а так само їхніх нащадків, які знають про ці жахливі події з розповідей попередників і засобів масової інформації. Важко передати словами весь біль і трагедію того часу. Загинула незліченна кількість людей через страшний задум Адольфа Гітлера, який, за деякими даними, страждав на параною.

Друга світова війна, в яку було втягнуто 4/5 населення всього світу, стала найбільш кровопролитною в історії людства. З вини імперіалістів протягом шести років йшло масове знищення людей у різних районах земної кулі. У збройні сили було мобілізовано понад 110 млн чоловік. Багато десятків мільйонів було вбито, отримало поранення, залишилося інвалідами. Втрати цивільного населення склали майже половину загальних втрат, тоді як під час Першої світової війни – 5 %.

Міжнародний день пам’яті жертв фашизму відзначається щороку у всіх тих країнах, які боролися за право жити в світі. У цей день скасовуються всі розважальні святкування і заходи. Люди йдуть до пам’ятників, меморіалів, кладовищ і там згадують усіх загиблих і знищених війною та фашистами. Хвилина мовчання в цей день – усього лише мала частина нашого вселенського «спасибі» усім тим, хто так і не дожив до переможних криків і сліз радості.

Спільно з міжнародною спільнотою в цю вересневу неділю ми в жалобі схиляємо голови в пам’ять про тих, хто став жертвою фашизму.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь