A A A K K K
для людей із порушенням зору
Понорницька селищна рада
Новгород-Сіверський район, Чернігівська область

Пташиний грип: симптоми та профілактика хвороби

Дата: 03.02.2022 16:05
Кількість переглядів: 1007

Фото без описуГрип птиці - інфекційне захворювання птиці, що характеризується ураженням органів дихання та системи травлення викликаного вірусами грипу А. Віруси грипу типу А можуть інфікувати не лише людей, а й багато видів тварин і птахів, у тому числі курей, качок, свиней, коней, ховрахів тощо. Підтип вірусу грипу H5N1 є одним з найнебезпечніших (високопатогенних) вірусів грипу. Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носові секреції та послід. 

Як розпізнати, що птиця хвора на грип

У хворої птиці спостерігаються наступні клінічні ознаки:

- спад активності;

- посиніння видимих слизових оболонок, гребеня, сережок;

- набряк голови;

- діарея;

- ускладнене дихання;

- параліч та раптова смерть.

Як уникнути зараження пташиним грипом

- В особистих господарствах, необхідно перевести всіх птахів на закритий режим утримання, а на подвір’ях встановити пристосування для відлякування синантропної птиці (опудала, тріскачки);

- Уникайте контакту з хворими чи мертвими птахами;

- Не торкайтесь до місць, на які могли потрапити екскременти хворих птахів;

- Подібно до будь–якого інфекційного захворювання, одним з найбільш ефективних способів захисту є часте ретельне миття рук. Руки слід обов'язково мити з милом, а також користуватися дезінфікуючими розчинами, що містять спирт;

- Після контакту з сирим м'ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва слід обов'язково ретельно вимити руки з милом, а предмети, на яких оброблялось м'ясо птиці – продезінфікувати;

- Вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м'ясо не менше 30 хвилин при температурі 1000 С. Вживаючи добре проварене м'ясо птиці, заразитися не можливо;

- Яйця не можна вживати сирими, перед використанням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою;

- Не купуйте м'ясо птиці та продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також в місцях несанкціонованої торгівлі.

ШАНОВНІ ВЛАСНИКИ! При найменших ознаках захворювання або загибелі птиці у ваших господарствах, просимо терміново повідомляти Коропську районну державну лікарню ветеринарної медицини 2-15-35, 2-12-52.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь