A A A K K K
для людей із порушенням зору
Понорницька селищна рада
Новгород-Сіверський район, Чернігівська область

Робота в окупації та колабораціонізм - у чому різниця розповідають фахівці БПД

Дата: 23.12.2022 10:40
Кількість переглядів: 141

Цього разу розповідаємо, які дії під час перебування в окупації можуть бути кваліфіковані як колабораціонізм чи пособництво окупантам. Адже одна річ – добровільний перехід на бік окупантів та займання посад у окупаційних структурах, і геть інша – коли людина працює далі на колишній роботі, щоб елементарно мати можливість прогодувати себе та свою родину.

Які дії можуть бути кваліфіковані як колабораціонізм чи пособництво окупантам:

  • Публічні заперечення збройної агресії проти України та публічні заклики до підтримки рішень та дій держави-агресора, збройних формувань, окупаційної адміністрації, до співпраці з державою-агресором, збройними формуваннями та окупаційною адміністрацією держави-агресора.
  • Добровільне зайняття посад в незаконних органах влади, зокрема в окупаційній адміністрації держави-агресора; в незаконних судових або правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованих територіях (ТОТ).
  • Участь в організації та проведенні незаконних виборів та референдумів на ТОТ, публічні заклики до їхнього проведення.
  • Добровільна участь у незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, створених на ТОТ, або в збройних формуваннях держави-агресора; надання таким формуванням допомоги у веденні бойових дій проти ЗСУ, інших військових і добровольчих формувань України.
  • Пропаганда та впровадження стандартів освіти рф у закладах освіти.
  • Передача матеріальних ресурсів незаконним збройним чи воєнізованим формуванням, створеним на ТОТ, або збройним чи воєнізованим формуванням держави-агресора, провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором та незаконними органами влади.
  • Участь у політичних та інформаційних заходах, спрямованих на підтримку держави-агресора.
  • Пособництво державі-агресору, тобто, умисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору, збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора, вчинені з метою завдання шкоди Україні шляхом: реалізації чи підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора; добровільного збору, підготовки та/або передачі матеріальних ресурсів чи інших активів представникам держави-агресора, її збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора.

Відповідальність за колабораціонізм та пособництво

Залежно від вчиненого діяння статтями 111-1 та 111-2 Кримінального кодексу України передбачено відповідальність у вигляді:

  • позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років, з конфіскацією майна або без такої;
  • штрафу у розмірі до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170000 грн.);
  • виправних робіт строком до 2 років;
  • арешту строком до 6 місяців;
  • позбавлення волі строком від 3 до 15 років або довічно, з конфіскацією майна або без такої.

Виконання найманим працівником своїх трудових обов'язків на ТОТ

Женевська конвенція про захист цивільного населення під час війни 1949 року, а також додаткові протоколи до неї, ратифіковані Україною не містять загальної заборони на продовження роботи найманими працівниками на тимчасово окупованих територіях.

В кожному конкретному випадку продовження виконання трудових обов’язків працівником в умовах окупації необхідно оцінювати з огляду, у тому числі на те, чи здійснювався щодо нього фізичний та/або психічний примус, чи вчиняв він дії, які містять ознаки кримінальних правопорушень, передбачених Кримінальним кодексом України (наприклад, свідома співпраця з окупаційною владою з метою отримання керівної посади або з політичних міркувань, визнання окупацію російської федерації законною, передача матеріальних ресурсів тощо).

Якщо вам потрібна допомога юриста, звертайтеся до системи надання безоплатної правової допомоги. Зателефонуйте до контактного центру системи надання БПД за номером 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні). Номер для дзвінків з-за кордону: +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

Юристи працюють на лінії щодня: понеділок – п’ятниця з 08:00 до 19:00; субота, неділя з 09:00 до 18:00.

Контактні дані бюро правової допомоги, офіційний сайт та інші сервіси доступу до безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua 

Правові консультації можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій «WikiLegalAid».

Нагадуємо, що правову допомогу можна отримати звернувшись до Коропського бюро правової допомоги з 09:00 до 18:00 з понеділка по п’ятницю за адресою: вул. Успенська, 2, смт Короп, тел.: (04656) 2-12-62.

Також за правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 8:00 до 17:00 за адресою: вул. Титаренка С., 6-А, м. Мена, тел.: (04644) 3-30-01.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь