19 червня – День боротьби із сексуальним насильством в умовах конфлікту. Куди звертатись жертвам зґвалтування і чому важливо не мовчати

Дата: 19.06.2024 08:32
Кількість переглядів: 70

Фото без опису

Впродовж останніх дев'яти років 19 червня у світі відзначають Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством, пов’язаним з конфліктом. Для України десятий рік поспіль – щоденна боротьба з агресією російської федерації, зокрема і сексуальним насильством щодо українців.

У 2015 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 19 червня Міжнародним днем боротьби з сексуальним насильством, пов’язаним з конфліктом.

Дата 19 червня була обрана невипадково. Саме у цей день 2008 року Рада Безпеки ООН ухвалила Резолюцію 1820, яка стала одним із перших ґрунтовних політичних документів, спрямованих на подолання та відвернення сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. Зокрема резолюція:

  • визнає сексуальне насильство тактикою ведення війни та перешкодою для відбудови миру;
  • вимагає негайно припинити вчинення сексуального насильства усіма сторонами збройного конфлікту;
  • визнає, що сексуальне насильство може бути воєнним злочином, злочином проти людяності чи геноцидом;
  • закликає держави підтримувати розвиток національної судової та медичної систем для надання допомоги постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, тощо.

У російсько-українській війні факти застосування сексуального насильства мали місце з 2014 року. Але після повномасштабного вторгнення рф війська агресора застосовують сексуальне насилля саме як метод ведення війни в небачених раніше масштабах – зокрема, для залякування, помсти чи «покарання» цивільного населення на окупованих територіях. Сексуальне насилля застосовується до жінок, чоловіків та дітей.

Детальніше про історичний контекст застосування зґвалтування у російській і радянській арміях як методу війни розповідає Український інститут національної пам’яті. Ознайомитись з інформаційними матеріалами можна за посиланням – http://surl.li/uozav.

Більшість жертв сексуальних злочинів бояться про них розповідати, їх зупиняє страх розправи з боку рашистів та дискримінації в нашому суспільстві. Можуть прийти роки, перш ніж вони зможуть надати свідчення. Українська влада та правозахисники закликають жертв сексуального насильства не мовчати, а повідомляти про скоєні злочини – лише так кривдники рано чи пізно отримають заслужене покарання.

Варто пам’ятати, що реакція на сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом, в жодному разі не може залишатись на рівні «добре, що хоч так», бо це насправді міжнародний злочин, який вчиняє псевдовійськовослужбовець, воєнний злочинець, що має бути неодмінно притягнений до відповідальності. Адже безкарність, особливо в умовах збройного конфлікту, призводить до вчинення нових злочинів, а відтак і збільшення кількості постраждалих осіб.

Що є формою сексуального насилля згідно з резолюцією Ради Безпеки ООН?

• зґвалтування;
• сексуальне рабство;
• примусова проституція;
• примусова вагітність;
• примусові аборти;
• примусова стерилізація;
• примусові шлюби;
• торгівля людьми в умовах конфлікту з метою сексуальних насильства або експлуатації;
• будь-які інші зіставні за ступенем тяжкості форми сексуального насильства щодо жінок, чоловіків, дітей, які мають прямий або непрямий стосунок до конфлікту.

Куди звертатись жертвам сексуального насильства?

Якщо ви зазнали сексуального насильства – не мовчіть! Ваші життя та здоров’я – ваша найбільша цінність. І ніхто не має права зазіхати на них.

Якщо ви перебуваєте на території України:

  • 102 – національна поліція;
  • 103 – швидка медична допомога;
  • 116 123 або 0 800 500 335 – Національна гаряча лінія із запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та ґендерній дискримінації;
  • 0 800 213 103 – безоплатна правнича допомога;
  • Органи прокуратури;
  • Військова адміністрація за місцем вчинення злочину або за місцем перебування;

Якщо Ви перебуваєте на тимчасово окупованій території:

Телефонна лінія Офісу генерального прокурора щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту – 096 755 02 40 (Viber, WhatsApp, Telegram, Signal), електронна пошта – conflict2022.ua@gmail.com, заповнити форму на сайті сайт Офісу генпрокурора www.warcrimes.gov.ua/#how.

Telegram-бот Служби безпеки України – @stop_russian_wa_bot.

Якщо ви за кордоном:

Телеграм-канал “Безпека жінок за кордоном”: @safeabroad_bot.

Де отримати психологічну допомогу?

Зверніться:

  • до спеціалістів проєкту “Розірви коло” rozirvykolo.org/mental-support/.
  • на Національну гарячу лінію із запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та гендерній дискримінації 0 800 500 335 або 116 123.

Також, щоб отримати безкоштовну конфіденційну допомогу психолога або психотерапевта, потрібно лише коротко описати свій запит і залишити заявку на сайті tellme.com.ua або у Telegram – t.me/psy_support.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь