A A A K K K
для людей із порушенням зору
Понорницька селищна рада
Новгород-Сіверський район, Чернігівська область

Актуально! Впроваджується державна ініціатива з професійної адаптації Захисників та Захисниць України і членів їхніх сімей

Дата: 29.02.2024 16:24
Кількість переглядів: 36

Фото без описуУправління соціального захисту населення Новгород-Сіверської районної державної адміністрації (доводить до відома) впроваджує державну ініціативу з професійної адаптації для ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуг перед Батьківщиною, членів сімей таких осіб, постраждалих учасників Революції Гідності, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України.

Хто має право?

Заходи із соціальної та професійної адаптації надаються особам, які звільняються або звільнені з військової служби з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членів сімей таких осіб, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України та постраждалих учасників Революції Гідності (далі – особи).

На період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування заходи із соціальної та професійної адаптації можуть надаватися також військовослужбовцям (резервістам, військовозобов’язаним, добровольцям Сил територіальної оборони) Збройних Сил, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, військовослужбовцям військових прокуратур, поліцейським, особам рядового, начальницького складу, військовослужбовцям Управління державної охорони, Держспецзв’язку, ДСНС, Державної кримінально-виконавчої служби, співробітникам Служби судової охорони, інших утворених відповідно до законів військових формувань, які брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, та членів їхніх сімей.

Професійна адаптація – заходи, спрямовані на відновлення та вдосконалення професійних навичок і умінь шляхом професійного навчання, надання інформаційних, консультаційних та профорієнтаційних послуг із зазначених питань, підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці (пункт 2 постанови Кабінету Міністрів України від 21 червня 2017 року № 432).

Реалізація заходів з професійної адаптації для вищезазначених категорій осіб здійснюється шляхом організації короткострокових навчальних курсів, спрямованих на підвищення кваліфікації або перепідготовки у закладах професійної (професійно-технічної), фахової перед вищої та вищої освіти різних форм власності, інших суб’єктів освітньої діяльності. 

Зокрема, здійснюється підготовка та перепідготовка водіїв категорій А, В, С, Д, Е, СЕ, навчання на машиніста бульдозера, слюсаря-ремонтника, електрозварника, курси діловодства, комп’ютерної грамотності, програмування та веб-дизайну та інші.

Здійснення заходів з соціальної та професійної адаптації здійснюється з дотриманням норм законів України "Про освіту", "Про професійно-технічну освіту", "Про вищу освіту", "Про зайнятість населення", "Про здійснення державних закупівель", "Про професійний розвиток працівників" та інших нормативно-правових актів з питань державних закупівель, зайнятості, освіти та реабілітації.

Як відбувається навчання?

Професійне навчання здійснюється за денною, вечірньою, очно-заочною, дистанційною, екстернатною формами навчання, з відривом і без відриву від виробництва та за індивідуальними навчальними планами і триває до 12 місяців.

Підвищення кваліфікації на курсах цільового призначення триває максимум 500 годин.

Після успішного завершення навчання особа отримує документ держаного зразка.

Послуги з професійного навчання надаються одноразово в порядку черговості.

Документи для отримання послуг соціальної та професійної адаптації

Для отримання послуг соціальної та професійної адаптації учасник АТО письмово звертається до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації або за місцем фактичного проживання (перебування) із заявою за формою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 2017 року № 432 "Про затвердження Порядку організації соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції, осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, та постраждалих учасників Революції Гідності" (https://cutt.ly/rwy4j9kK – посилання на заяву) та надає копії таких документів:

  • копія індивідуальної програми реабілітації (для осіб з інвалідністю внаслідок війни);
  • копія посвідчення (засвідчена підписом особи), що підтверджує наявність одного із статусів/або копія документа, що підтверджує належність до категорії осіб.
  • копія свідоцтва про шлюб, для дітей – свідоцтва про народження (для членів сімей осіб, які звільняються або звільнені з військової служби з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, та членів сімей осіб).

Послуга реалізується відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 21.06.2017 року № 432.

З питань навчання звертатись до Управління соціального захисту населення Новгород-Сіверської районної державної адміністрації за адресою: вул. Б. Майстренко, 6, каб. 2, тел.: 04658 2-32-58.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь