A A A K K K
для людей із порушенням зору
Понорницька селищна рада
Новгород-Сіверський район, Чернігівська область

День безпечного Інтернету: добірка корисних матеріалів та ресурсів

Дата: 06.02.2024 10:37
Кількість переглядів: 70

Фото без описуМетою Дня безпечного Інтернету є поширення знань про безпечне, відповідальне і позитивне використання цифрових технологій серед дітей та молоді.

Ця міжнародна календарна подія виникла починаючи з 2004 року. Міжнародний День безпечного Інтернету запровадили мережі Insafe та INHOPE за підтримки Європейської комісії. Традиційно він відзначається у другий вівторок лютого. Цьогоріч свято припадає на 6 лютого. Це вже 20 Міжнародний день безпечного Інтернету, гасло якого – "Разом для найкращого Інтернету". 

В Україні День безпечного Інтернету відзначається з 2009 року. Щороку до нього в нас, як і у всьому світі, приєднується все більше організацій. Адже День безпечного Інтернету надає унікальну можливість для проведення заходів з безпеки онлайн разом зі всім світом!

Питання безпеки у всемережжі для коритувачів Інтернету актуальне протягом усього року, а не тільки в один із визначених днів лютого. Ця проблема дуже турбує і людей, що відповідають за виховання й навчання дітей та молоді.

Для всіх, хто зацікавлений у здобутті та розповсюдженні знань про безпечне та корисне використання цифрових технологій –

Добірка корисних навчально-методичних матеріалів та ресурсів:

Ця історія – ідеальний початок для обговорення безпечного використання інтернету з дітьми 5-10 років. Казка розповідає про черепашку на ім’я Хаппі, що вчиться у молодшій школі і як більшість дітей полюбляє користуватися гаджетами. Одного дня в соціальній мережі Хаппі отримує запит на дружбу. Черепашка його приймає і спілкується з незнайомцем – Тритоном. Чим закінчиться ця історія, дивіться разом із дітьми.

Книгу "Хаппі та її суперсила" Іри Бови було видано восени 2020 року. За мотивами казки створено спеціальні уроки для дітей 1-2 класу https://stop-sexting.in.ua/urok-dlya-… , а також уроки для дітей дошкільного віку (4-6 років): https://stop-sexting.in.ua/doshkilnyj…. Їх можна провести як удома, так і порекомендувати вчителям та вихователям провести у школі чи дитячому садку.

Збірка есе «Мережевий» – запрошення заглибитись у можливості та виклики цифрового простору та цифрових пристроїв, відшукати натхнення та ідеї як для повсякденного, так можливо і професійного життя.
Мереживий – це 10 есе, кожне з яких присвячено окремій темі. Приватність в цифрову еру, розвиток дитини та цифрові пристрої, цифровий світ як «іквалайзер» для людей з інвалідністю, інфлюенсери та зміна ставлень до загроз та можливостей інтернету, привабливий дизайн девайсів та цифрового світу.

У посібнику містяться детально розроблені вправи й інформаційні матеріали для висвітлення теми безпечної поведінки в інтернеті у професійній діяльності з дітьми, молоддю та професійними спільнотами. Посібник також містить теоретичний матеріал про безпечну поведінку в інтернеті, опис занять і тренінгових вправ з розвитку компетентностей безпечної поведінки в інтернеті:

  • «Повага до прав людини онлайн»;
  • «Участь онлайн»;
  • «Збереження здоров’я під час роботи з цифровими пристроями»;
  • «Звернення по допомогу та захист».

Використовувати вправи можна окремо чи адаптувати їх відповідно до потреб цільової аудиторії – дітей, молоді, батьків та/чи осіб, що їх замінюють, освітянської й бібліотечної спільнот, працівників і працівниць молодіжної, соціальної, правоохоронної сфер.

Посібник створений молодими людьми для молоді, спрямований на вивчення прав та обов’язків в Інтернеті та заохочення до роздумів про поведінку в Інтернеті. Запропоновані 18 завдань допоможуть підліткам перевірити свої навички, дізнатися більше про свої права в онлайн-світі.

Посібник містить плани уроків, що пропонують ідеї та заходи, щоб заохотити молодь розвивати навички творчого та критичного мислення, необхідні для повноцінного життя в світі.

Рекомендації містять практичні пропозиції для інтегрування занять, представлених у навчально-методичному посібнику та завдань у робочому зошиті "Інтернет, який ми хочемо" (Тhe Web We Want) в навчальні програми з предметів в закладах освіти України.

Посібник містить 24 приклади вправ з теми протидії мові ненависті онлайн через навчання з прав людини. У вправах розкриваються теми мови ненависті онлайн, прав людини в Інтернеті, свободи вираження поглядів, приватного життя і безпеки, інтернет-грамотності, демократії та участі.

Третій модуль курсу розкриває тему «Права людини та Інтернет»: еволюція концепції прав людини у цифрову еру, результати моніторингу сайтів закладів освіти в Україні (2018). Дає можливість дослідити власний сайт закладу освіти чи сторінку закладу освіти щодо дотримання прав дитини онлайн, дізнатись більше про законодавство та міжнародні ініціативи щодо безпеки дітей в онлайновому просторі.

Про сучасне розуміння ключових понять теми; класифікація загроз в Інтернеті; принципи формування безпечної поведінки; звернення по допомогу та захист; ідеї та ресурси для позакласних заходів.

Посібник містить плани уроків призначені для учнів та учениць початкової школи та зосереджені на ключових принципах мережевого етикету й безпеки. Заняття запропоновані у п‘яти темах: обачність в Інтернеті, пильність в Інтернеті, захист в Інтернеті, доброзичливість в Інтернеті, сміливість в Інтернеті.

Посібник для батьків у доступній формі містить необхідну інформацію та поради, які будуть корисні батькам для сприяння позитивному використанню дітьми цифрових технологій.

Огляд підходів, ідей та ресурсів для посилення ефективності заходів з безпеки в Інтернеті.

Відео містять короткі поради щодо безпеки в Інтернеті та можуть бути використані під час освітніх заходів як з підлітками, так і з представниками та представницями професійних спільнот.

Канал містить 8 роликів, що відповідають змісту розділів Посібника з прав людини для Інтернет-користувачів та пояснювального меморандуму (Рекомендація СМ/Rec(2014)6 Комітету міністрів країнам-членам щодо посібника з прав людини для Інтернет-користувачів – пояснювальний меморандум).

Відео з інтерв’ю містять огляди щодо сучасного стану безпеки в Інтернеті та поради щодо безпечної поведінки в Інтернеті. Курси та відео можуть бути використані під час освітніх заходів з представниками та представницями професійних спільнот та можуть буди рекомендовані для перегляду батькам та особам, які їх замінюють.

Чат-бот є у Telegram і Viber допоможе дізнатись, як визначити кібербулінг, як самостійно видалити образливі матеріали з соціальних мереж, а також куди звертатись за допомогою.

  • Міжнародна конференція "Безпечний онлайн 2020: Сучасні виклики"

Топ-5 відео з теми захисту дітей:

Подивитись повну конференцію можна за посиланням:

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь