1 грудня - річниця Всеукраїнського референдуму щодо проголошення незалежності України

Дата: 01.12.2023 09:58
Кількість переглядів: 111

Фото без опису32 роки тому українці на референдумі підтримали проголошення незалежності своєї держави.

Постановою Верховної Ради Української РСР «Про проголошення незалежності України» від 24 серпня 1991 року ухвалено рішення щодо проведення всеукраїнського референдуму на підтвердження Акта проголошення незалежності України. 11 жовтня 1991 року постановою Верховної Ради України затверджено текст бюлетеня та звернення до народу. До бюлетеня для голосування на референдумі було включено текст Акту проголошення незалежності України, ухваленого Верховною Радою 24 серпня 1991 року та лише одне питання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?» із двома варіантами відповіді: «Так, підтверджую» або «Ні, не підтверджую».


Фото без опису


Для проведення голосування по всій Україні створили 34 093 дільниць. До списків громадян, які мали право голосувати, внесли 37 885 555 осіб. Виборчі дільниці відкрилися першого грудня о сьомій ранку. Вже через чотири години у голосуванні взяли участь більше половини тих, хто мав право голосу, а на його завершення ця цифра склала понад 84 відсотки.


Фото без опису


Наступного дня періодичні видання містили таке повідомлення: «Історичний вибір зроблено: більше 90 відсотків громадян, що взяли участь у Всеукраїнському референдумі, підтримали Акт незалежності України. Віднині Україна – Незалежна повноправна держава. Народ взяв долю у власні руки. Салют, Державо! Прощай, Союз!».

Позитивну відповідь дало населення всіх регіонів України, незалежно від національної приналежності. Отже, за незалежність проголосували не тільки українці, а й представники інших народів.

Найвищі відсотки позитивної відповіді продемонстрували Тернопільська та Івано-Франківська області – 98,67 % та 98,42 % відповідно. У Києві незалежність України підтримали 92,88 % виборців,  у Луганській області – 83,86 %. А в Автономній республіці Крим сказали «так» незалежності Української держави 54,19 % виборців, у Севастополі – 57,07 %.

У Чернігівській області до списків на голосування було внесено 1 068 142 особи; взяли участь у голосуванні — 969 638 осіб (90,78 %); підтримали незалежність України — 908 904 особи, або 93,74 % виборців.


Фото без опису


Результати референдуму стали ключовими у питанні визнання України іншими державами. Наступного дня після його проведення першими державами, які визнали самостійність України, стали Польща та Канада, 4 грудня це зробила Угорщина. До кінця грудня такий список складався з 74 країн.

Перші Вибори Президента України відбулись 1 грудня 1991 року. Використовувалася система абсолютної більшості. У разі відсутності кандидата, що набрав абсолютну більшість від числа тих, що взяли участь у виборах, передбачався 2 тур, у якому б змагалися двоє, що набрали найбільше голосів. Але 2 тур не знадобився. Леонід Кравчук посів 1 місце у всіх регіонах, за винятком трьох областей Галичини, де переміг В'ячеслав Чорновіл.

Втретє за понад 350 років нашої героїчної і водночас трагічної історії – від Визвольної війни середини ХVІІ століття – Україна здобула самостійність. Референдум мав імперативний характер, його рішення були загальнообов'язковими та не потребували затвердження. Він наділив прийнятий Верховною Радою Акт проголошення незалежності України тією юридичною силою, яка дозволила ствердити: Радянський Союз як об’єкт міжнародного права перестав існувати, а на політичній карті світу з’явилася нова незалежна держава – Україна.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь