Понорницька селищна рада
Новгород-Сіверський район, Чернігівська область

У ніч проти 29 жовтня Україна перейде на зимовий час

Дата: 27.10.2023 14:08
Кількість переглядів: 101

Фото без описуДвічі на рік Україна і багато інших країн переводять стрілки годинника на одну годину вперед або назад. Так, в останню неділю березня - на годину вперед, а в останню неділю жовтня - на годину назад.

У 2023 році перехід на зимовий час відбудеться в ніч з 28 на 29 жовтня о 4 годині ранку.

У період незалежності, а саме в 1996 році, Кабміном було встановлено: переводити годинник на літній час необхідно о 3:00 в останню неділю березня, а на зимовий - о 4:00 в останній недільний день жовтня.

Нагадуємо, що більшість електронних пристроїв перейдуть самостійно, але механічні або не під’єднані до інтернету пристрої необхідно переводити вручну.

Як запам'ятати в який бік крутити стрілки?

І восени, і навесні деякі люди опиняються перед дилемою: в яку ж сторону крутити стрілки годинника? Це питання турбувало громадян із 1981 року, коли було введено схему переведення годинників на зимовий і літній час. Тоді в СРСР вигадали мнемонічну тезу "НВ-ВН": "Навесні - вперед, восени - назад". Запам'ятавши її, ви ніколи не переплутаєтє, вперед або назад крутити стрілки годинника.

Що дає переведення на зимовий/літній час і коли це закінчиться?

Переведення годинника - це не примха радянського керівництва - спочатку таким чином економили електроенергію. Згодом виявилося, що за допомогою переведення часу економиться не більше 3% електроенергії. А з розвитком електроніки і техніки, такий метод взагалі не доцільний. Це давно зрозуміли в Бразилії, Китаї, Японії, Ісландії, деяких пострадянських республіках, у країнах Африки і деяких американських штатах - там не переводять годинники.

В Україні ще з 2011 року говорять про скасування переходу з зимового на літній час. Неодноразово були зареєстровані відповідні законопроекти, проте вони не отримали підтримки у народних депутатів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь