Не паліть суху траву та сміття - не вчиняйте злочин!

Дата: 22.03.2023 14:52
Кількість переглядів: 143

Фото без описуЩороку з настанням весни громадяни починають господарювати на городах, подвір’ях, прилеглих територіях. І на жаль, часто таке прибирання завершується спалюванням залишків листя, сухої трави і навіть відходів. У такому випадку добрі наміри при наведенні чистоти та порядку можуть мати згубні наслідки для довкілля і здоров’я людей. А через чиюсь необачність невеликий вогник може перероти у неконтрольовану пожежу, в якій гине все живе: від рідкісних рослин та комах, до птахів і звірів. І це вже не говорячи про їдкий дим, яким ми змушені будемо дихати зі шкодою для здоров’я.

У процесі горіння виділяються окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. У тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

Нагадуємо, що за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафів на громадян від 3 060 грн до 6 120 грн і на посадових осіб – від 15 300 грн до 21 420 грн. А в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 6 120 грн до 12 240 грн і на посадових осіб – від 21 420 грн до 36 тис. грн.

Під час воєнного стану в країні паліїв притягають до кримінальної відповідальності за статтею 113 Кримінального Кодексу України, в якій передбачається покарання для порушника у вигляді позбавлення волі строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Не спалюйте листя, гілля, не робіть шкоди своєму здоров’ю та навколишньому середовищу, в якому мешкаєте ви та ваші родини!

Бережіть довкілля, себе та оточуючих!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь