1 березня 2023 року виповнюється 80 років Корюківській трагедії

Дата: 01.03.2023 16:50
Кількість переглядів: 175

Фото без описуСелище Корюківка було найбільшим населеним пунктом в Європі, який під час Другої світової війни повністю знищили нацисти під час каральної операції.

Нацистська каральна акція щодо жителів Корюківки відбулася 1 та 2 березня 1943 року: воєнні злочинці вбили 6700 людей та спалили 1290 будинків. А через тиждень, 9 березня, окупанти повернулися, щоб допалити Корюківку та добити вцілілих.

На 1943 рік – вісім десятиліть тому – припадає найбільше спалених нацистами сіл під час німецької окупації України.

Корюківська трагедія стала найбільшою в Європі. Але для України така велика кількість жертв не була винятковою. У спаленому селі Козари Чернігівської області вбито 3908 селян. У селі Копищі на Житомирщині – до 3 тисяч; майже стільки ж у селі Кортеліси на Волині та навколишніх хуторах.

З 1941-го по 1944 рік в Україні нацистські каральні загони знищили вогнем понад 50 тисяч цивільних у понад 670 населених пунктах.

Тож Корюківська трагедія – національний символ скорботи за всіма загиблими у всіх українських селах, знищених нацистами в 1941–1944 роках.

Спалюючи цілі села та брутально вбиваючи всіх жителів – від дітей до людей літнього віку, нацисти мали єдину мету – залякати й упокорити. Те ж мають на меті російські окупанти, вдаючись до тактики ракетного терору проти українців.

І злочин нацистів у Корюківці, й сучасні злочини росіян у Бучі, Ізюмі, інших окупованих містах свідчать про однакову злочинну природу їхніх організаторів – гітлерівського нацистського та путінського неонацистського режимів. Масовий терор проти цивільного населення – чи то знищенням сіл, чи то ракетними ударами та вбивствами – такі режими використовують з метою залякування суспільства, його упокорення. Цілеспрямоване руйнування цивільної інфраструктури російським агресором є таким же злочином проти мирного населення, як і дії нацистів у роки Другої світової війни.

Більше про передісторію трагедії, її замовчування у радянський період можна почитати у матеріалах:

  • С. Бутко «Корюківська трагедія 1943 року – національний символ скорботи»: https://bit.ly/3qbCv7q
  • О. Салтан. «Аналіз факту партизанської фальсифікації причин Корюківської трагедії 1943 року»: https://bit.ly/3041P4x

Також цим подіям присвячено документальні фільми:

 

За матеріалами українського інституту національної пам'яті


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь