A A A K K K
для людей із порушенням зору
Понорницька селищна рада
Новгород-Сіверський район, Чернігівська область

У кожного – «своя війна»: що таке Центр допомоги врятованим та як він працює

Дата: 04.07.2022 16:10
Кількість переглядів: 142

Фото без описуЦентр допомоги врятованим - це місце, в якому надаютья послуги соціально-психологічної підтримки особам, постраждалим від війни і насильства, пов’язаного зі збройною агресією російської федерації на території України, створений за ініціативи Офісу віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, підтримки ООН та інших міжнародних партнерів.

Люди, які зазнали жаху війни, стали жертвами воєнних злочинів Росії, потребують комплексної допомоги, потребують відчуття того, що держава поряд. Тому ми прийняли рішення розгорнути по всій країні центри допомоги врятованим. Це місця, куди кожна людина, яка врятувалася від жахів війни, може звернутися, отримати допомогу як соціальну, так і правову. Але якщо будуть виявлені випадки фізичного насильства, чи сексуального, чи тортур, то відповідно у цих центрах є ментори, які супроводжуватимуть вирішення питання”, – сказала міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Запоріжжя стало одним із перших міст, які почали приймати людей із тимчасово окупованих міст і сіл та місць, де ведуться активні бойові дії. Зараз у місті перебуває близько 85 тисяч внутрішніх переселенців. Щодня транзитом проїжджають від 500 до 700 осіб.

У Центрі працює команда профільних спеціалістів, які супроводжуватимуть людину протягом необхідного для цього часу. Зокрема, надаватимуть інформаційну, гуманітарну, соціальну, психологічну та юридичну допомогу. Для зручності створили й онлайн-платформу — “Аврора”, скористатись якою можна заповнвши анонімну форму на сайті «Розірви коло» у розділі Психотерапевтична допомога.

Кожному, хто звернеться до Центру, надаватиметься спеціальна “картка клієнта”. За нею можна буде отримувати допомогу у будь-якому регіоні України.

“Рівний — рівному”. Такий принцип сповідують у Центрі, адже в колективі переважна більшість — вимушені переселенці з Бердянська, Поліг, Мелітополя, які раніше працювали у соціальній сфері. Крім стаціонарного майданчика, на базі логістичного хабу працюють і мобільні бригади соціально-психологічної підтримки.

Запорізький досвід організації Центру допомоги врятованим від війни громадянам використовуватимуть при створенні мережі подібних центрів в інших регіонах України.

Довідково інформуємо, як отримати безоплатну правову допомогу в умовах воєнного стану онлайн:

  • за Єдиним контактним номером системи надання безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. За цим номером надаються консультації та роз’яснення з правових питань, додаткові відомості про надання безоплатної правової допомоги тощо. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні; номер для дзвінків з-за кордону: +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку);
  • у мобільних застосунках «Безоплатна правова допомога»: https://bit.ly/3hwwgqR або «Твоє право»: https://bit.ly/3iorbkE;
  • у месенджерах Телеграм: http://legalaid.gov.ua/telegram.html та Вайбер: http://legalaid.gov.ua/viber.html;
  • у кабінеті клієнта на сайті системи надання безоплатної правової допомоги: https://cabinet.legalaid.gov.ua/;
  • від домашнього насильства та свідки можуть отримати онлайнконсультацію юристів щодо захисту своїх прав, написавши у Телеграм-чат «Правова допомога протидії насильству»: https://t.me/Non_Violence_Bot;
  • правові консультації також можна переглянути на довідковоінформаційній платформі правових консультацій «WikiLegalAid», що розміщена за адресою: https://wiki.legalaid.gov.ua.

Для отримання безоплатної правової допомоги в умовах воєнного стану офлайн необхідно звернутися до бюро правової допомоги місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Найближчий центр можна зайти за посилання: https://bit.ly/bpd_buro.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь