Інтерв'ю Віктора Іващенка та Юрія Кобизського для Суспільного

Дата: 18.05.2022 09:38
Кількість переглядів: 167

Фото без описуНа офіційній сторінці Суспільного опублікували ще одне інтерв'ю за участю представників Понорницької громади: селищного голови Віктора Івановича Іващенка та фермера, який також є депутатом селищної ради, Юрія Петровича Кобизського. У статті вони розповідають як склалась ситуація з тваринництвом у громаді від початку війни та з якими труднощами довелось зіткнутись.

Далі - текст, фото та відео із сайту Суспільного. 

Молоко згодовують коровам, бо немає збуту. Така ситуація у тваринницьких господарствах від початку війни на Новгород-Сіверщині. У віддалених громадах, куди до 24 лютого щодня їздили за сировиною молоковози, тепер можуть здати молоко двічі на тиждень.

"У зв’язку з війною молоко нікуди було дівати – от і підкормлюємо корів", – розповідає працівниця ферми Валентина.

Фото без опису

Жінка працює на фермі 10 років. До цього часу виливати молоко у корм коровам їй не доводилось. Дві третини молока вдається здати, третина – залишається.

"В довоєнні місяці доїли, на одну голову, 27 літрів молока, що, я вважаю, для України хороші результати, але… з вторгненням Російської Федерації, з цими нашими проблемами, доїмо на голову 11 літрів і то не знаємо, куди подіти те молоко", – говорить голова фермерського господарства "Білі Роси" Юрій Кобизський.

Фото без опису

Купувати молоко у господарства перестали від початку війни.

"З першого ж дня війни, нам повернули молоковоз, біля 20 тон. Були зруйновані мости. І ми нічого не придумали, як просто його вилити", – каже Юрій Кобизський.

Тоді молоко з ферм господарства почали роздавати населенню безплатно. Але надоювали більше, ніж могли спожити люди в Понорницькій громаді:

"В селах майже в кожному дворі є корови і є своє молоко, тоді було прийнято рішення випоювати корів знову ж своїм молоком. Так можна зекономити на кормах, які дорого коштують і протриматись певний час".

Фото без опису

Ця ферма виробляє молоко екстра ґатунку. До війни його забирали переробники, чия продукція орієнтована на експорт. Через війну ускладнена логістика, ринки втрачені, і молоковози приїжджають не щодня, як раніше, а два рази на тиждень, каже фермер. Господарство третій місяць працює у збиток.

"В плані рентабельності – це мінус 50% на сьогоднішній день. Тобто якщо вкласти тисячу гривень. То на виході залишитесь у боргу на 500 гривень".

Фото без опису

Так ситуацію з молочним тваринництвом у громаді після початку війни коментує Понорницький голова:

"Я думаю, що вони не витримають такого навантаження і просто будуть збувати скот за безцінь. На сьогоднішній день у них є друга проблема – м'ясо не закуповують. Проблема – продати м'ясо і проблема – продати молоко", – говорить Віктор Іващенко.

На іншому кінці Новгород-Сіверського району від початку війни у молочному тваринництві проблеми подібні.

"У нас не було можливості доїхати до ферми в Грем’яч, тому що стояли російські війська, у нас не було можливості вивозити молоко, тому нам доводилось віддавати населенню. Частково ми повернули в корми, а те, що не забирало населення і не їли корови, ми виливали на вулицю", – сказав керівник аграрного підприємства Дмитро Купавцев.

Фото без опису

Фермер з Понорниці Юрій Кобизський займається тваринництвом 15 років, пояснює, чому попри збитки, продовжує утримувати ферми:

"Тварина потребує, щоб її погодували, полікували, прийняли роди – це процес на який потрібні роки, десятки років, щоб все це налагодити. А поламати можна в один день. То ми надіємося, що ще якийсь час – і може щось покращиться".

Більше дивіться у відео:


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь