Інтерв'ю селищного голови Віктора Іващенка та фермера Андрія Бородюка для Суспільного

Дата: 11.05.2022 17:48
Кількість переглядів: 243

Фото без описуГолова Понорницької громади Віктор Іващенко та фермер Андрій Бородюк, який також є депутатом селищної ради, дали інтерв’ю Суспільному щодо здорожчання висадки картоплі навесні цього року.

Далі - стаття з офіційного веб-сайту Суспільного. 

Посадити картоплю цієї весни в рази дорожче ніж минулого року – майже втричі за рік здорожчало дизельне пальне, майже в чотири рази – добрива. Ціна на саму картоплю, яку закуповують у фермерів, за рік втричі впала – картоплю фермери продають тепер по дві гривні 50 копійок за кілограм або просто викидають, бо вона гниє – внаслідок війни втрачені основні ринки збуту – схід та південь України.

Цієї весни, щоб посадити один гектар картоплі, на пальне, добрива тощо потрібно витратити не менше 60 тисяч гривень, каже фермер з Понорниці Андрій Бородюк. Дизпаливо за рік подорожчало майже втричі. За словами фермера, вони орієнтувалися на 22-25 гривень за літр палива.

Фото без опису

Щоб обробити гектар землі під картоплю треба близько 40 літрів солярки. Добрив на гектар - потрібно близько тони. Їх підприємство закупило до війни. Вже тоді ціна на них зростала.

"Тридцять тисяч за тонну азотних добрив. В порівнянні - ще рік тому ми купували по 7 тисяч за тонну".

Фото без опису

Тут, під селом Блистова Новгород-Сіверського району, фермер орендує близько 100 гектарів землі. Цього року, за умови гарного врожаю, каже, не знає чи покриються витрати – внаслідок війни підприємство ризикує втратити свої ринки збуту в Україні.

"Основні наші ринки збуту це були Схід і Південь. Якщо насіннева картопля – то Херсон у нас багато брав. Не знаємо, що буде восени – чи буде безпечно туди везти, чи буде це можливо".

Андрій родом з Понорниці. У громаді на 8 тисяч населення - понад півсотні великих фермерських господарств, які займаються картоплярством. Це заробіток більшості населення громади, каже Понорницький голова Віктор Іващенко.

Фото без опису

"У нас навіть бабця пенсіонерка саджає гектар картоплі. Всі люди в основному займаються картоплею".

Фото без опису

Тому тракторів у громаді втричі більше ніж дворів – тут три тисячі тракторів різної потужності, віку і модифікації. Біля свого трактора порається житель Шаболтасівки Іван. Каже цієї весни його витрати на посівну зросли втричі.

Фото без опису

"На паливо і добрива дуже виросли ціни".

Тоді як на саму картоплю ціна майже втричі впала. Минулої весни картоплю в селі скуповували по 7 гривень, каже чоловік, тепер - по дві з половиною гривні за кілограм.

"Відбивають руки від роботи – чому державою не контролюється? Чому воно так? На все ціна – на помідор, огірок, редиску – 80 гривень. На картоплю – 2,50".

Фото без опису

Від початку війни закупівельники картоплі в села громади їздять менше, - це спровокувало обвал ціни та проблеми зі збутом. Як наслідок: картопля гниє на складах місцевих фермерів і у льохах селян, каже голова громади Віктор Іващенко.

"Картопля вважається, як другий хліб і сьогодні, у такий скрутний час, ми її будемо вивозити на смітник".

Фото без опису

Місцеві фермери потребують підтримки з боку держави - в плані збуту і ціноутворення, каже Віктор Іващенко.

"Ми ж бачимо ціну на картоплю у Харкові – 20 гривень, а у нас ціна – 2 гривні. Треба, щоб було регулювання цін".

Фото без опису

За словами фермера Андрія Бородюка, щоб покрити його теперішні витрати, картопля має коштувати щонайменше 6 гривень за кілограм, щоб отримати дохід – бульбу потрібно продати по 8 гривень.

"Якщо в цьому році, люди ще будуть саджати, ризикують, будуть вкладати все що в них є, то в наступному, якщо люди не повернуть своїх витрат, - ніхто не посадить, бо не буде за що".


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь