Міжнародний суд ООН в Гаазі зобов'язав Росію негайно призупинити воєнні дії в Україні

Дата: 16.03.2022 18:51
Кількість переглядів: 187

Фото без опису16 березня Міжнародний суд ООН оголосив рішення за запитом про запровадження тимчасових заходів у справі "Україна проти Росії" щодо геноциду. Мова йде про звинувачення у геноциді відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

Відповідно до рішення суду, Росія має негайно призупинити всі військові дії в Україні та зупинити будь-які військові чи нерегулярні збройні формування під її контролем чи впливом.

"13-ма голосами проти 2-х РФ має припинити військові операції на території, 13-ма проти 2-х РФ має забезпечити, що будь-які військові чи регулярні військові підрозділи, які спрямовуються чи підтримуються Росією, а також інші організації та особи, які можуть бути під контролем Росії не будуть вживати будь-яких кроків щодо продовження військової операції. І одноголосно — дві сторони мають утримуватися будь-яких дій, які можуть погіршити чи продовжити спір і ускладнити розгляд судом", — оголосили у суді.

Як зазначив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, Україна отримала "все, що просила":

  • на найвищому юридичному рівні констатовано факт вторгнення Росії та визначено, що безпідставна агресія Росії має припинитися;
  • суд не знайшов жодних доказів тверджень Росії про геноцид на території України;
  • 13 суддів підтримали рішення, проти були лише двоє (РФ і Китай);
  • рішення суду є юридично зобов’язуючим відповідно до норм міжнародного права;

"Рішення стане точкою відліку для інших юридичних та політичних оцінок російської агресії", — наголосив міністр.

Оголошення рішення:

У Гаазі два міжнародних суди розпочали справи у зв’язку із війною Росії проти України. Міжнародний суд ООН 7 березня провів перше слухання за позовом України проти РФ у справі щодо геноциду. Продовження мало відбутися 8 березня, однак його так і не було.

Хто представляв Україну

Делегацію, яка представляє Україну в усних слуханнях Міжнародного Суду ООН президент України запровадив указом від 6 березня. До неї увійшли юристи міжнародники, які вже мають досвід роботи із міжнародними судами у справах Україна проти Росії.

Так нинішній заступник міністра економіки України та Торговий представник України Тарас Качка входив в українську делегацію у справах щодо порушення Конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції про заборону расової дискримінації.

Надзвичайний та повноважний посол Олена Зеркаль очолювала українську делегацію в Міжнародному суді ООН, де проходили слухання за позовом України проти Росії. Також вона курувала подібним напрямом від компанії Нафтогаз.

Директор Департаменту міжнародного права МЗС Оксана Золотарьова у жовтні 2021 року виступала як український агент в Арбітражному трибуналі Міжнародного Суду ООН в Гаазі у справі про захоплення Росією трьох українських кораблів у Керченській протоці. І агентом делегації у нинішньому слуханні в Гаазі став чинний Представник України у АР Крим та заслужений юрист України Антон Кориневич.

Хто представляв Росію

Буквально ніхто. Місця у залі суду для російської делегації залишились порожніми, на відеозв’язок також ніхто не вийшов. Президентка Міжнародного суду ООН Джоан Донахью повідомила, що посол Росії у Нідерландах Олександр Шульгін листом від 5 березня заявив про відмову своєї країни доєднатися до усних слухань. Аргументували це тим, що не зацікавлені захищатися від звинувачень України.

Щобільше, 3 березня французький адвокат Ален Пелле, який до 23 лютого займав пост представника РФ у Міжнародному суді та інших трибуналах, залишив російську делегацію і написав про це відкритого листа під заголовком “Україна — це не Крим”.

“Вчора я надіслав заяву про звільнення до компетентних органів. Юристи можуть відстоювати більш менш сумнівні справи. Але представляти на форумах, присвячених застосуванню закону, країну, яка так цинічно його зневажає, стало неможливо”, - написав Ален Пелле.

Про відсутність російської сторони на слуханнях висловився і агент України Антон Кориневич.

“Це не перший випадок, коли Україна на власному досвіді відчуває неповагу Росії до міжнародного права. Тепер світ розуміє глибину цієї неповаги і рівень її жорстокості. Російські місця у цій залі лишилися порожні, і це говорить саме за себе. Їх немає у цьому Суді, натомість вони ведуть агресивну війну проти моєї країни. Так Росія вирішує суперечки. Натомість Україна має іншу позицію і поважає міжнародне право і цей Суд”, - Антон Кориневич у промові на відкритті слухання.

Чого вимагає українська сторона

До суду із проханням вжити тимчасових заходів звернулась Оксана Золотарьова. Серед них:

  • Російська Федерація негайно зупиняє військові дії, які розпочалися 24 лютого 2022 року, заявленою метою яких є “запобігання і покарання” нібито геноциду у Луганській та Донецькій областях України;
  • Російська Федерація негайно забезпечує, щоби будь-які військові або нерегулярні збройні формування, якими вона керує або підтримує, а також будь-які організації та особи не сприяли військовим операціям, метою яких декларується "запобігання" чи "покарання" за нібито вчинення Україною геноциду;
  • Російська Федерація утримується від будь-яких дій, що ускладнюють цей спір;
  • Російська Федерація звітує Суду про виконання цього наказу.

Завершуючи промову Оксана Золотарьова згадала схвалення резолюції Генасамблеї ООН щодо агресії Росії: “Це питання життя чи смерті українського народу. Тому я з повагою закликаю Суд якнайшвидше видати ваш наказ. Ми у ваших руках.”

Що відомо

  • 8 березня у Суді мала б виступити російська делегація зі своїми аргументами. Але оскільки вони написали листа із відмовою, то шансу надати свою позицію не мають. Відсутність російських представників не зупиняє розгляду справи.
  • За регламентом Міжнародного суду ООН, рішення по тимчасових заходах, про які в цьому випадку просить Україна, має пріоритет над іншими справами. Якщо Суд визнає наявність юрисдикції у цій справі, то буде оголошено і рішення. Тож наразі Україна очікує дату, коли відбудеться публічне слухання із рішенням Суду.
  • Нагадаємо, що одночасно із слуханнями у Міжнародному суді ООН почався розгляд за позовом у Міжнародному кримінальному суді. Там вже почали вивчати питання про те, чи несе Владимир Путин або інші представники російського керівництва відповідальність за злочини проти людяності та воєнні злочини.

 

Джерело: Суспільне


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь